Sorbet cytrynowy

Sorbety są mniej kaloryczne od lodów śmietankowych tylko wtedy gdy nie dodamy do nich cukru. Często, zamiast cukru wystarczy naturalna słodycz owoców lub dodanie mniejszej ilości miodu.

Jeśli chcecie zmniejszyć kaloryczność domowych lodów na mleku dodajcie do nich jogurt naturalny zamiast kremówki.

Ale.. wiadomo, sezon letni to czas, w którym zajadamy się lodami. Dodają ochłody, orzeźwiają, smakują latem, słodko rozleniwiają. Czasem można pozwolić sobie na małe lodowe co nie co, nawet jeśli jest dużą porcją śmietankowej lodowej pyszności.

Ten sorbet jest (jak wiele innych) bardzo łatwy w przygotowaniu, każdy może go zrobić. Czas przygotowania to pół godziny. Szybciej znikają niż się przygotowuje.

Mając maszynkę do lodów poszłoby o wiele łatwiej i szybciej, ale bez niej też można sobie świetnie poradzić. I bardziej cieszy, bo przygotowujemy je swoimi rękoma od początku do końca. Maszynka ma takie plusy, że po włożeniu wszystkich składników potrzebnych do zrobieni lodów, uruchamiamy ją i czekamy na gotowe lody, które są baaardzo puszyste. Nie trzeba też wyjmować naszych lodów co kilkanaście minut i rozbijać powstające kryształki lodu, maszyna sama je rozbija i chłodzi masę. Czas chłodzenia jest o wiele krótszy niż w zamrażarce, gdyż od 15 do 40 minut. Czasem trzeba je jeszcze “domrozić” kilkanaście minut.

Możecie je później podawać w waflach, na cieście, czy miseczkach z wydrążonych owoców, np. mango, melonie, kawałkach arbuza.

Składniki:

  • 12 cytryn
  • 350 g cukru
  • 2 szklanki wody

Przygotowanie:

  1. Cytryny dobrze wyszorować, osuszyć.
  2. Z dwóch większych cytryn zetrzyjcie skórkę na tarce o drobnych oczkach.
  3. Dwie szklanki wody zagotować z cukrem, następnie ostudzić.
  4. Cytryny przekroić na pół i wycisnąć dobrze z nich sok.
  5. Następnie wszystkie składniki zmiksujcie ze sobą, tj. starta skórka z cytryny, wystudzoną wodę z cukrem oraz sok z wszystkich cytryn.
  6. Lody wstawcie do plastikowego naczynia i włóżcie do zamrażarki na kilka godzin od czasu do czasu wyjmując i ponownie miksując, po to by rozbić tworzące się kryształki lodu.
  7. Podawajcie je same lub z różnymi owocowymi musami, wiórkami kokosowymi lub – tak jak ja lubię – posypane tartymi orzechami 🙂

Jedna odpowiedź do “Sorbet cytrynowy”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.