SOS CZOSNKOWY

Polecam przepis na najlepszy, domowy sos czosnkowy. Do sosu czosnkowego możecie dodać także świeże posiekane zioła, jak np. koper, szczypior, kolendra, bazylia albo suszone. Polecam też wersję z dodatkiem soku z cytryny, wystarczą 2 łyżeczki wyciśniętego soku z cytryny. Jeśli lubicie mocniejszy smak czosnku to dodajcie 1 większy ząbek czosnku więcej. Sos czosnkowy przygotowuję najczęściej do zimnych lub ciepłych przekąsek typu: nuggetsy, sery w panierce, przekąski z ciasta francuskiego, wędlin, deski serów. Równie dobrze pasuje do pieczonych warzyw, ziemniaków, drobiu oraz owoców morza – szczególnie do krewetek i kalmarów smażonych w panierce.

SKŁADNIKI:

  • 5 łyżek majonezu
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 3 średnie ząbki czosnku
  • sól, świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Czosnek obieram i przeciskam przez praskę. W miseczce mieszam jogurt z majonezem, dodaję czosnek, przyprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego 😉

Jedna odpowiedź do “SOS CZOSNKOWY”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.