Pyszny, prosty i domowy sos czosnkowy, który wykonasz w chwilę. Do sosu czosnkowego możesz dodać także świeże posiekane zioła, jak np. koper, szczypior, kolendra, bazylia albo suszone. Polecam też wersję z dodatkiem soku z cytryny, wystarczą 2 łyżeczki wyciśniętego soku z cytryny. Jeśli lubicie mocniejszy smak czosnku to dodajcie 1 większy ząbek czosnku więcej. Sos czosnkowy przygotowuję najczęściej do zimnych lub ciepłych przekąsek typu: nuggetsy, sery w panierce, przekąski z ciasta francuskiego, wędlin, deski serów. Równie dobrze pasuje do pieczonych warzyw, ziemniaków, drobiu oraz owoców morza – szczególnie do krewetek i kalmarów smażonych w panierce. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na sos czosnkowy.
SKŁADNIKI:
- 5 łyżek majonezu
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 3 średnie ząbki czosnku
- sól, świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Czosnek obieram i przeciskam przez praskę. W miseczce mieszam jogurt z majonezem, dodaję czosnek, przyprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego.
Uwielbiam ten sosik!;)
Bardzo smaczny, robiłam wg przepisu w święta.
🙂
🙂👍