Sos czosnkowy

Uniwersalny i smaczny sos czosnkowy na bazie jogurtu i majonezu. Do sosu czosnkowego pasuje dodatek posiekanych świeżych ziół, jak koper, kolendra, bazylia bądź suszone (oregano, zioła prowansalskie). Jeśli lubisz bardziej wyrazisty w smaku sos czosnkowy, dodaj jeden większy ząbek czosnku więcej. Sos czosnkowy podawaj do zimnych i ciepłych przekąsek oraz dań. Sos czosnkowy pasuje do pieczonych kawałków mięsa (np. nuggetsy) i pieczonych warzyw (ziemniaki, marchewki), przekąsek chlebowych, z ciasta francuskiego, do deski wędlin. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na domowy sos czosnkowy.

Sos czosnkowy


SKŁADNIKI:

  • 5 łyżek majonezu
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 3 średnie ząbki czosnku
  • sól, świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Czosnek obieram i przeciskam przez praskę. W miseczce mieszam jogurt z majonezem, dodaję roztarty czosnek, przyprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Porady

  1. Wypróbuj też wersję z dodatkiem soku z cytryny. Wystarczy dodatek dwóch łyżeczek wyciśniętego soku z cytryny.
  2. Do czosnku możesz dodać suszone zioła jak oregano, bazylię, zioła prowansalskie lub lubczyk.
  3. Aby sos czosnkowy był lżejszy i mniej kaloryczny zrezygnuj z dodatku majonezu. Sos czosnkowy przygotuj na bazie samego jogurtu greckiego.

Smacznego

Sos czosnkowy

3 odpowiedzi na “Sos czosnkowy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *