Sos a’la bolognese z kaszą

Sos mięsny a la bolognese podaję dziś z kaszą i zielonym posiekanym ogórkiem. Mięso mielone z indyka, cebula, czosnek, posiekana ostra papryczka chili i papryka czerwona, do tego sos pomidorowy własnej produkcji, passata, pomidory z puszki. Pasuje też gotowy sos bolognese lub spaghetti ze słoika. Do mięsnego sosu świetnie pasuje także ryż, wszelaki makaron, sałaty lub surówki rozmaite. Podobny sos przygotowuję i podaję jako tagliatelle bolognese. Szybki obiad gotowy!

SKŁADNIKI:

  • 600 g mięsa mielonego z indyka, wieprzowego, wołowego lub cielęcego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, lubczyk, oregano
  • 1 papryczka chili
  • 1 papryka czerwona
  • 400 g pomidorów w puszce lub 1 słoik sosu bolońskiego lub passata

PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzewam oliwę, przesmażam na niej posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodaję drobno posiekaną paprykę i papryczkę chili. Następnie dodaję mięso, gdy zmieni kolor dobrze przyprawiam.

Gotuję szklankę kaszy w dwóch szklankach wody. Sos a la bolognese podaję z kaszą i zielonym ogórkiem. Danie posypuję natką lub koperkiem. Smacznego:)

2 odpowiedzi do “Sos a’la bolognese z kaszą”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.