Sos barbecue

Domowy sos barbecue (BBQ) nie ma sobie równych! To zimny sos, który przygotujesz w chwilę, a smakuje i pachnie wędzoną papryką obłędnie. Sos barbecue to idealny sos do mięsa podawanego na grillu lub mięsa pieczonego. Podkreśli smak delikatnego mięsa drobiowego, smażonych kotletów, burgerów, pieczonego kurczaka. To także idealna pasta na kanapki, która pasuje do wędlin, sera czy pieczonych mięs. Możesz w nim maczać także przekąski typu paluchy z ciasta francuskiego, posmarować grzanki, użyć zamiast sosu pomidorowego do pizzy.. Domowy sos barbecue to tylko kilka podstawowych i dobrych jakościowo składników. Jest pyszny. Zapraszam po mój ulubiony i sprawdzony przepis na sos BBQ, który podasz do soczystych mięs z grilla i patelni, np. kotlecików szu szu.

SKŁADNIKI:

  • 8 sporych łyżek ketchupu pikantnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki octu winnego / soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki cukru / miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego / sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego / oliwy
  • ½ płaskiej łyżeczki ostrej papryki, płaska łyżeczka wędzonej papryki, płaska łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz
  • opcja: 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej + 1 łyżka zimnej wody

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę i czosnek obierz. Cebulę drobno posiekaj, czosnek przepuść przez praskę.

W rondelku rozgrzej 2 łyżki oleju. Przesmaż na nim cebulę wraz z czosnkiem.

Po 2 minutach dodaj resztę składników:

  • 8 sporych łyżek ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki octu winnego / soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki cukru / miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego / sosu sojowego

Ketchupu możesz użyć dowolnego – łagodnego lub pikantnego, najlepiej o dobrym, krótkim składzie. Jeśli wolisz, ketchup zastąp 3 pomidorami malinowymi, pokrojonymi w drobną kostkę i przesmażonymi razem z cebulą i czosnkiem.

Musztardę wybierz w zależności od upodobań – ostrą lub miodową.

Wymieszaj dokładnie łyżką lub za pomocą rózgi kuchennej.

Podgrzewaj sos na mniejszej mocy palnika przez 5 minut, cały czas mieszając. Dopraw:

  • ½ płaskiej łyżeczki ostrej papryki, płaska łyżeczka wędzonej papryki, płaska łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz

Do domowego sosu BBQ możesz śmiało dodać kilka podwędzanych śliwek. Pokrój je wtedy na małe kawałeczki i dodaj do sosu na początku podgrzewania.

Jeśli zdecydujesz się zagęścić sos BBQ to: do szklanki wsyp 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej, zalej 1 łyżką zimnej wody, wymieszaj. Dodaj powoli do sosu w rondelku, wymieszaj, chwilę podgrzej, zdejmij z kuchenki.

Domowy sos barbecue gotowy.

Smacznego.

2 odpowiedzi na “Sos barbecue”

Skomentuj Kuchnia Ani Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *