Sos chrzanowy

Przepis na najlepszy, domowy sos chrzanowy, który wykonasz w chwilę i przez cały rok. Prosty przepis, ze sprawdzonych składników. Sos chrzanowy to jeden z lepszych dodatków do potraw przygotowanych z jajek na twardo oraz mięs pieczonych. Świetny na kanapki z wędliną oraz jako dodatek do białej kiełbasy – pieczonej lub gotowanej, szczególnie w okresie wielkanocnym. Poniżej podstawowy przepis na mój ulubiony sos chrzanowy podany na zimno z dodatkiem jogurtu naturalnego i soku z cytryny oraz drugiej wersji: ze śmietaną i octem jabłkowym.

Jeśli lubisz dodatki do dań w postaci sosów to koniecznie spróbuj mojego przepisu na domowy i pyszny sos czosnkowy.

SOS CHRZANOWY Z JOGURTEM

SKŁADNIKI:

  • 5 sporych łyżek majonezu
  • 6 sporych łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 spore łyżki chrzanu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

W miseczce mieszam dokładnie majonez, jogurt naturalny oraz chrzan. Wlewam sok z cytryny, doprawiam do smaku solą i pieprzem.

SOS CHRZANOWY ZE ŚMIETANĄ

Sos chrzanowy przygotujesz także w wersji ze śmietaną i octem jabłkowym. Wystarczy, że wymieszasz 5 łyżek majonezu z 6 łyżkami śmietany 12% lub 18%, dodasz 2 łyżki chrzanu oraz łyżeczkę octu jabłkowego, doprawisz do smaku solą i pieprzem.

Dodatkowo przepis na sos chrzanowy z dwóch składników:

Możesz przygotować także bardzo prosty sos chrzanowy z dwóch składników: 4 łyżek dobrego majonezu oraz 2 łyżeczek tartego chrzanu (np. ze słoiczka o dobrym składzie). Wymieszaj dwa składniki i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Porada. Możesz urozmaicić swój domowy sos chrzanowy dodając do niego posiekaną suszoną żurawinę albo żurawinę w słoiku (gotową konfiturę z żurawiny do mięs). Wystarczy 1 łyżeczka. Modyfikuj w zależności od ilości sosu chrzanowego i upodobań.

Gotowy sos w miseczce udekoruj świeżą natką lub koperkiem.

Smacznego.

5 odpowiedzi do “Sos chrzanowy”

  1. Sosik zrobiony w ostatniej chwili. Dałam po równo 6 łyżek majonezu, 6 jogurtu, 1 czubata łyżkę ostrego chrzanu i 2 łyżeczki octu winnego. Sól pieprz i jest. Pyszny na kanapkę z pieczonym boczkiem!
    Polecam
    🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.