Sos cumberland

Sos cumberland to pyszny zimny sos na bazie żurawiny, czarnej porzeczki, wina i chrzanu. Doprawiony sokiem z pomarańczy, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Świetny sos podawany do jajek na twardo, wędlin, pieczeni, np. schabu, pasztetu, szynki, białej kiełbasy.. Obok ćwikły z chrzanem to jeden z lepszych sosów podawanych na wielkanocnym stole. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na sos cumberland.

Jeśli szukasz super ciekawych i smacznych przepisów do wielkanocnych potraw spróbuj mojego przepisu na domowy sos chrzanowy i sos tatarski. Te sosy idealnie komponują się z jajkami ugotowanymi na twardo oraz mięsnymi pieczeniami.

Sos cumberland


SKŁADNIKI:

  • 5 łyżek żurawiny do mięs
  • 4 łyżki dżemu porzeczkowego
  • 3 łyżki wina
  • 3 łyżeczki chrzanu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Zrobienie domowego sosu cumberland jest banalnie proste. Wystarczy, że w miseczce wymieszasz ze sobą wszystkie składniki, następnie zmiksujesz na gładki mus. Do przepisu użyłam 5 czubatych łyżek żurawiny, 4 czubate łyżki dżemu porzeczkowego oraz 3 spore łyżeczki chrzanu ze słoiczka.

Porady. Dżem porzeczkowy możesz zastąpić galaretką porzeczkową. Dodając 2 łyżki soku z pomarańczy możesz również zetrzeć na tarce o drobnych oczkach skórkę z pomarańczy i dodać łyżeczkę do sosu przed zmiksowaniem.

Mój sos cumberland przygotowuję na zimno, jeśli jednak chcesz możesz najpierw żurawinę podgrzać z winem. Po 2 minutach dodaj resztę składników, wymieszaj, podgrzej chwilę i przelej sos do słoiczka.

Gotowy sos cumberland umieść w słoiczku, szczelnie zamknij i przechowuj w lodówce.

Sos cumberland wykorzystasz do potraw z jajek na twardo, wędlin, pieczonych mięs, pasztetów mięsnych i warzywnych.

Smacznego.

Wypróbuj także mój super prosty i smaczny przepis domowy majonez, który idealnie pasuje do wszelakich potraw z jajek na twardo i wędlin. To także świetny składnik wielu wielkanocnych sałatek jajecznych oraz warzywnych, a także podstawowy składnik domowych sosów.

Majonez

2 odpowiedzi na “Sos cumberland”

Skomentuj Kuchnia Ani Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *