Niezwykle pyszny i domowy sos curry, który podasz do wędlin, mięsa pieczystego, jajek na twardo lub ot tak na kanapkę. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, z kilku podstawowych składników, które zazwyczaj masz w domu. Idealnie komponuje się do mięsa drobiowego, np. szaszłyków, kotlecików bez panierki, dań z grilla, paluszków chlebowych, ciepłych przekąsek. Przygotowany sos curry przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku do 5 dni w lodówce. Najlepszy jest kiedy wszystkie składniki się przegryzą, np. następnego dnia.
Sos curry
SKŁADNIKI:
- 6 czubatych łyżek majonezu
- 3 czubate łyżki ketchupu
- 2 czubate łyżeczki mielonej przyprawy curry
- 3 duże ząbki czosnku
- po szczypcie soli i pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
W miseczce wymieszaj majonez z ketchupem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mieloną przyprawę curry. Wszystkie składniki sosu wymieszaj dokładnie, dopraw większą szczyptą soli i pieprzu, najlepiej świeżo zmielonego.
Porady.
- Zamiast ketchupu do sosu curry możesz dodać musztardę (2 łyżeczki).
- Sos curry wzbogacisz dodatkiem posiekanej, małej cebulki. Uprzednio ją podsmaż na 1 łyżeczce oleju przez 8 minut na średniej mocy palnika. Dodaj do sosu.
- Jeśli wolisz zamień majonez na śmietanę 12 % lub 18 %.
- Sos curry możesz „odchudzić” mieszając pół na pół majonez z gęstym jogurtem naturalnym lub przygotować wersję jedynie na jogurcie naturalnym. Możesz także wymieszać 5 łyżek jogurtu naturalnego z 1 łyżką majonezu (dla smaku).
Sos curry podany w salaterce na stole udekoruj świeżymi ziołami, np. koperkiem, kolendrą lub natką.
Smacznego.