Sos francuski

Znam kilka przepisów na sos francuski. Ten z musztardą, czosnkiem, octem winnym.
Dziś klasyczny, najprostszy z dwóch składników nie licząc pieprzu. Wrzućcie składniki do małego słoiczka i wymieszajcie potrząsając słoikiem. Po jakimś czasie gdy sos będzie stał oliwa oddzieli się od reszty, to naturalne, należy ponownie go wymieszać.

Taki sos zamknięty w słoiku może postać tydzień-dwa w lodówce. Zróbcie nieco więcej i miejcie w pogotowiu 🙂

Idealny i łatwy w przygotowaniu sos do wszelakich sałatek poleca się 😉

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

Składniki umieszczam w małym słoiczku, przyprawiam, zakręcam słoik i mieszam energicznie do połączenia składników. Mój sos francuski gotowy 😉

Do takiego sosu można dodać łyżeczkę musztardy i/lub roztarty ząbek czosnku.

Teraz polejcie porcje sałat i cieszcie się ich wzbogaconym smakiem 😊

Jedna odpowiedź do “Sos francuski”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.