Sos grzybowy

Sos grzybowy ze świeżych grzybów to jeden z lepszych jesiennych dodatków do obiadu. Polecam jako dodatek do obiadu: do puree ziemniaczanego oraz mięsa duszonego, smażonego czy pieczonego. Sos grzybowy z tego przepisu smakuje także do wszelakich makaronów, kasz, kopytek, klusek śląskich czy risotto grzybowego. Podasz wtedy niezwykle pyszny, domowy obiad wege. Niezwykle aromatyczny sos ze świeżych grzybów, który doprawisz lubczykiem, podasz ze świeżo skrojonymi ziołami: natką, lubczykiem, koperkiem.. Jeśli lubisz szybkie sosy spróbuj także sos pieczarkowy z mojego przepisu. Polecam mój sprawdzony przepis na sos grzybowy ze świeżych grzybów z dodatkiem śmietanki i lubczyku.

Sos grzybowy


SKŁADNIKI:

  • 500 g świeżych grzybów (podgrzybki, prawdziwki)
  • 1 średnia cebula lub kawałek pora – jasna część
  • 2 ząbki czosnku
  • 150-200 ml śmietanki 30%
  • łyżeczka soku z cytryny / octu jabłkowego
  • spora łyżka masła
  • sól, świeżo zmielony pieprz, szczypta lubczyku
  • garść posiekanej świeżej natki pietruszki, lubczyku

PRZYGOTOWANIE:

Grzyby czyszczę wilgotną ściereczką, od ogonków odkrawam końce. Grzyby wraz z ogonkami kroję w niedużą kostkę.

Cebulę i czosnek obieram, siekam drobno w kosteczkę.

Na sporej łyżce masła przesmażam cebulę wraz z czosnkiem. Cebulę możesz zastąpić posiekanym porem – jasną częścią, a masło olejem. Po 5 minutach dodaję posiekane w kostkę świeże grzyby. Smażę kilka minut, przyprawiam, często mieszam.

Pod koniec smażenia dodaję śmietankę, w razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem. Dodaję łyżeczkę soku z cytryny lub octu jabłkowego. To dodatek, z którego możesz śmiało zrezygnować. Na koniec duszenia sosu dodaj posiekane zioła: natkę, koper, lubczyk..

Sos podaję na gorąco do dań mięsnych z puree ziemniaczanym, ziemniakami z wody, pieczonymi, z kopytkami lub kluskami śląskimi. Idealnie pasuje do makaronów i kasz. Przed podaniem udekoruj świeżo posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Smacznego.

5 odpowiedzi na “Sos grzybowy”

  1. Lubię takie sosy do makaronów;)
    Idealny przepis na ten czas. Wczoraj zebraliśmy spore „wiadro” prawdziwków..

  2. Dziś zrobiony, pyszny. Moje jesienne smaki. Podałam z kaszą gryczaną białą i surówką z pora. Mega obiadek!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *