Sos gyros

Sos gyros to prosty kilkuskładnikowy sos podawany na zimno do wielu potraw warzywno-mięsnych. Połączenie jogurtu, majonezu i ketchupu z przyprawami daje świetny sos na kanapki, do dań z grilla, słynnego kebaba. Sos gyros podasz do wędlin, serów, domowych hamburgerów, frytek, chlebowych (lub z ciasta francuskiego) przekąsek, pieczonych, białych mięs, sałatek, grzanek, a nawet jajek na twardo. To prosty i najlepszy przepis na domowy sos z przyprawą gyros. Sos, który wykonasz w chwilę, z łatwo dostępnych składników. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na sos gyros.

SKŁADNIKI:

  • szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • płaska łyżeczka cukru pudru
  • sól, pieprz, oregano, słodka i ostra papryka
  • 1 lekko czubata łyżeczka przyprawy gyros

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

PRZYGOTOWANIE:

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. W misce połącz ze sobą wszystkie składniki sosu.

Wymieszaj delikatnie i dokładnie łyżką lub rózgą kuchenną.

Porady.

  1. Możesz zaostrzyć smak sosu dodając połowę drobniutko posiekanej papryczki chili albo sporo mielonej ostrej papryki i pieprzu.
  2. Sos gyros smakuje także z dodatkiem kurkumy lub przyprawy curry.
  3. Jeśli chcesz odchudzić sos, zrezygnuj z dodatku majonezu.

Gotowy sos przechowuj w lodówce, w szklanym słoiku, do kilku dni.

Smacznego.

2 odpowiedzi na “Sos gyros”

Skomentuj I.R. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *