Sos jogurtowo-miodowy z gorczycą

Sosy, oprócz niepowtarzalnego smaku, często dodają potrawom także niepotrzebnych kalorii. Kalorie powstają szczególnie wtedy gdy dodajemy do nich masło, smalec lub śmietanę. Dlatego wiele osób uważa sosy za zbyt tuczące i stara się unikać ich w swojej diecie. Tymczasem pyszny sos wcale nie musi tuczyć – można używać oleju roślinnego, oliwy lub jogurtu naturalnego – jeśli chodzi o sosy zimne. Natomiast pamiętajmy też, że sosy które przyrządzamy w kuchni na ciepło do różnych dań (klusek, kopytek) możemy zagęszczać warzywami (nie mąką!), zarówno zmiksowanymi surowymi lub gotowanymi warzywami.

Taki sos jest doskonałym dodatkiem do wszystkiego co zielone, czyli różnych sałat, także do gotowanych warzyw i wędlin (szczególnie na kanapkę 😉 )

Składniki:

  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 2 łyżki miodu (użyłam lipowego)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku / opcjonalnie natki pietruszki
  • sól, mielona gorczyca do smaku

Przygotowanie sosu:

  • można na dwa sposoby:
  • 1) połączyć ze sobą wszystkie składniki i miksować tak długo aż powstanie gładki sos;
  • 2) połączyć ze sobą wszystkie składniki i dodać musztardę francuską, dobrze wymieszać – bez miksowania, będą wtedy widoczne i wyczuwalne ziarenka gorczycy, jak kto woli, w każdej wersji wygląda i smakuje ciekawie;)
  • smacznego dodatku do sałat i Waszych ulubionych warzyw 🙂

Jedna odpowiedź do “Sos jogurtowo-miodowy z gorczycą”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.