Sos mięsny z oliwkami i szpinakiem

Dziś przepis na bardzo aromatyczny i bogaty w smaki sos mięsno-pomidorowy z oliwkami, szpinakiem, pomidorem, papryką, posypany serem i natką. Z delikatnym mięsem mielonym z indyka, przyprawiony ostrą papryką i ziołami. Jeden z ulubionych mięsnych sosów podawanych do makaronów wszelakich, ryżu i kasz. Pyszny!

Sos mięsno-pomidorowy z oliwkami i szpinakiem

SKŁADNIKI:

  • 700 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duży pomidor
  • spora garść czarnych oliwek posiekanych drobno
  • 6 kulek mrożonego szpinaku – użyłam tzw. brykietu
  • 1 słoik sosu do spaghetti (u mnie Łowicz)
  • 1 duży słoik sosu bolońskiego (u mnie Łowicz)
  • lubczyk, ostra i słodka papryka, zioła prowansalskie, sól, pieprz
  • do podania tarty ser i świeża posiekana natka pietruszki lub rukola
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

W dużej, głębszej patelni rozgrzewam olej. Przesmażam na nim mięso mielone z indyka. Gdy zmieni kolor dodaję posiekaną drobno cebulę, pomidora oraz paprykę. Smażę na średnim ogniu często mieszając. Po kilku minutach wrzucam mrożony szpinak.

Gdy składniki się połączą i zmiękną, a szpinak rozpuści wrzucam posiekane oliwki i wlewam 2 sosy ze słoika, przyprawiam do smaku.

Sos podaję do makaronu, ryżu i kasz. Posypuję tartym serem, np. grana padano lub parmezanem i dodaję natkę pietruszki. Smacznego 😉

 

2 odpowiedzi do “Sos mięsny z oliwkami i szpinakiem”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.