SOS MIĘSNY Z PASSATĄ

Sos mięsny do makaronu wszelakiego, kasz i ryżu. Świetnie sprawdzi się do faszerowania ciasta francuskiego czy filo (tartaletek), tortilli czy calzone. Wdzięczny sos, który odgrzewany każdego dnia smakuje lepiej. Nadmiar można zamrozić, wyjąć kiedy trzeba. Podstawowe składniki to mięso mielone (u mnie cielęcina), passata, cebula i czosnek. Obowiązkowo przyprawy, spory mix ziół (bez tego się nie obejdzie:), papryczka chili. Zdarza się, że sos wzbogacam dodając oliwki, paprykę, posiekanego ananasa z puszki lub kukurydzę. Połączenie passaty, świeżych pomidorów i sosu bolońskiego to dla mnie strzał w dziesiątkę. Obiad na kilka dni, z rozmaitymi dodatkami, koniecznie z serem i natką! Zapraszam na mój pomysł na obiad w tygodniu, na kilka dni. Smacznego 🙂

SKŁADNIKI:

  • 1 kg mięsa mielonego, u mnie cielęcina, może być wieprzowe, wołowe, mix lub z indyka, do woli
  • 690 g passaty (wychodzi cała butelka)
  • 350 g sosu bolońskiego
  • 2 pomidory
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 szklanka bulionu lub wody (szklanka o pojemności 250 ml)
  • oregano, lubczyk, zioła prowansalskie, sól, pieprz, słodka i ostra papryka, cukier puder – do smaku
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE SOSU MIĘSNEGO:

W garnku rozgrzewam oliwę, przesmażam na niej posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodaję posiekaną papryczkę chili i posiekane świeże pomidory. Mieszam często, uważając by czosnek i cebula się nie przypaliły.
Dodaję mięso mielone. Smażę do uzyskania jasnego koloru mięsa, wlewam passatę i sos boloński, przyprawiam. Gotuję sos kilkanaście minut od czasu do czasu mieszając. Gdy mięso jest gotowe, a sos aromatyczny wyłączam gaz i nakładam do talerzy.

Sos mięsny podaję do makaronów, kasz lub ryżu. Posypuję tartym parmezanem lub żółtym serem oraz natką.

2 odpowiedzi do “SOS MIĘSNY Z PASSATĄ”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.