Sos musztardowy

Sos musztardowy przygotowany na zimno to świetny dodatek do potraw Wielkanocnych, np. jajek na twardo, pieczeni ze schabu, białej kiełbasy, wędlin.. Sos musztardowy przygotowany na zimno to zaledwie kilka podstawowych składników i chwila przygotowań. Sos musztardowy podany na zimno to idealny dodatek do jajek ugotowanych na twardo, wędlin, kiełbas, przekąsek z ciasta francuskiego. Mój sos musztardowy na bazie majonezu i musztardy jest błyskawiczny w przygotowaniu. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na sos musztardowy na zimno.

Porada. Sos musztardowy na ciepło. Możesz także przygotować sos musztardowy na ciepło: z dodatkiem masła (2 łyżki), śmietanki (5 łyżek) i trzech żółtek. Wystarczy, że utrzesz surowe żółtka z musztardą (2 czubate łyżki) i miękkim masłem. Składniki równie dobrze możesz zmiksować na gładki mus. Dodaj śmietankę i 2 łyżki soku z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Sos musztardowy podawaj od razu na ciepło, podgrzany w rondelku.

SKŁADNIKI:

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

W miseczce wymieszaj trzy czubate łyżki majonezu, trzy łyżeczki ostrej musztardy oraz łyżeczkę miodu. Dodaj łyżkę soku z cytryny, dopraw solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym.

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą kuchenną.

Do sosu musztardowego możesz dodać szczyptę curry.

Smacznego.

2 odpowiedzi na “Sos musztardowy”

Skomentuj Kuchnia Ani Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *