Sos pieczarkowy z cukinią

Pyszny sos pieczarkowy z cukinią, śmietaną i świeżym koprem. Pasuje do wszelakich mięs i potraw z ziemniaków. Aromatyczne pieczarki doprawione lubczykiem, dzięki któremu wydobywa się w kuchni niesamowity dodatkowy aromat. Słodka i ostra papryka nadaje lekkiego koloru i dodatkowego smaku całemu daniu. Jeśli chcesz możesz dodać do sosu 2 ząbki czosnku, ja jednak z nich dziś zrezygnowałam. Polecam Ci sprawdzony przepis na sos pieczarkowy z cukinią, do którego świetnie pasować będzie dodatek posiekanej ostrej papryczki oraz świeże liście kolendry lub natki.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg pieczarek
  • 1 cukinia
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, lubczyk, oregano
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

PRZYGOTOWANIE:

Pieczarki myję, kroję na pół i siekam w plasterki/półksiężyce. Umytą cukinię kroję wzdłuż na cztery i siekam w kostkę. Cebulę obieram, siekam drobno. Możesz ją zastąpić porem – jasną częścią.

Na 3 łyżkach oleju przesmażam cebulę, gdy się zeszkli dodaję pieczarki oraz cukinię. Zamiast oleju możesz śmiało użyć masła klarowanego lub oliwy.

Warzywa podsmażam kilka minut, na koniec dodaję śmietanę i przyprawiam do smaku. Śmietanę 18 % możesz zastąpić 1/3 szklanki śmietanki 30 %.

Sos pieczarkowy z cukinią podaję z dużą ilością posiekanego świeżego koperku.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.