Do obiadu, do pajdy chleba – sos pieczarkowy z cukinią, śmietaną i świeżym koprem poleca się z radością. Pasuje do wszelakich mięs i potraw z ziemniaków. Aromatyczne pieczarki doprawione lubczykiem, dzięki któremu wydobywa się w kuchni niesamowity dodatkowy aromat. Słodka papryka nadaje lekkiego koloru i posmaku całemu daniu. Jeśli chcecie możecie dodać do sosu 2 ząbki czosnku, ja jednak z nich zrezygnowałam. Jest prosto, smacznie i domowo. Polecam sos pieczarkowy z cukinią, do którego także świetnie nadawać się będzie posiekana ostra papryczka i świeże liście kolendry lub natki. Jeśli chcecie śmietanę możecie zastąpić jogurtem greckim lub śmietanką 30%. Pycha!
SKŁADNIKI:
- 1 kg pieczarek
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz, słodka papryka i lubczyk do smaku
- świeży koperek
- olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki myję, siekam w półksiężyce. Umytą cukinię kroję na cztery. Cebulę obieram, siekam drobno.
Na niewielkiej ilości oleju przesmażam cebulę, jak się zeszkli dodaję pieczarki i cukinię. Podsmażam kilka minut, na koniec dodaję śmietanę i przyprawiam do smaku. Sos pieczarkowy z cukinią podaję z dużą ilością posiekanego świeżego koperku.
Smacznego:-)