Sos pieczarkowy

Do obiadu, do pajdy chleba – sos pieczarkowy z cukinią, śmietaną i świeżym koprem poleca się z radością. Pasuje do wszelakich mięs i potraw z ziemniaków. Aromatyczne pieczarki doprawione lubczykiem, dzięki któremu wydobywa się w kuchni niesamowity dodatkowy aromat. Słodka papryka nadaje lekkiego koloru i posmaku całemu daniu. Jeśli chcecie możecie dodać do sosu 2 ząbki czosnku, ja jednak z nich zrezygnowałam. Jest prosto, smacznie i domowo. Polecam sos pieczarkowy z cukinią, do którego także świetnie nadawać się będzie posiekana ostra papryczka i świeże liście kolendry lub natki. Jeśli chcecie śmietanę możecie zastąpić jogurtem greckim lub śmietanką 30%. Pycha!

SKŁADNIKI:

  • 1 kg pieczarek
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz, słodka papryka i lubczyk do smaku
  • świeży koperek
  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Pieczarki myję, siekam w półksiężyce. Umytą cukinię kroję na cztery. Cebulę obieram, siekam drobno.

Na niewielkiej ilości oleju przesmażam cebulę, jak się zeszkli dodaję pieczarki i cukinię. Podsmażam kilka minut, na koniec dodaję śmietanę i przyprawiam do smaku. Sos pieczarkowy z cukinią podaję z dużą ilością posiekanego świeżego koperku.

Smacznego:-)

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.