Sos pieczarkowy z cukinią w sosie śmietanowo-musztardowym

Sos pieczarkowy z dodatkiem cukinii przygotowany z dodatkiem śmietanki i musztardy. Idealnie doprawiony lubczykiem i vegetą, które wspaniale podkreślają smak pieczarek… i dużo świeżego kopru!

Aromatyczny sos najczęściej podaję z pieczonym drobiem, smażoną wołowiną i puree ziemniaczanym.

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 4 cebule
  • 900 g pieczarek
  • 1,5 łyżki musztardy
  • 1,5 szklanki śmietanki 18%
  • sól, pieprz
  • papryka słodka i ostra
  • lubczyk, majeranek, vegeta
  • masło klarowane
  • pęczek świeżego kopru

Przygotowanie:

Cukinię umyj, przekrój wzdłuż i w cienki plasterki. Cebulę pokrój w drobną kostkę, umyte pieczarki w cienkie plasterki.

Podsmaż na maśle cebulę i cukinię, następnie dodaj pieczarki, przypraw. Gdy składniki się połączą i zmiękną dodaj śmietankę wymieszaną z musztardą. Duś na małym ogniu, na końcu dodaj poszatkowany drobno koperek.

Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.