Sos pieczarkowy z cukinią

Sos pieczarkowy z cukinią z dodatkiem majeranku i pieprzu w sosie musztardowo-jogurtowym.

Do ziemniaków idealny, ale nie tylko. Możecie go wykorzystać do makaronów, ryżu, czy kasz. Świetnie komponuje się także z mięsem, kluskami śląskimi, kopytkami.

Sos pieczarkowy z cukinią

Bardzo aromatyczny, dzięki duszeniu pieczarek i cukinii w majeranku, lubczyku i słodkiej papryce na klarowanym maśle. Idealny dodatek jako ciepły sos do mięsa i ziemniaków, a także do makaronów czy kasz.

Sos pieczarkowy z cukinią

Składniki:

  • 330 g pieczarek
  • 1 cukinia
  • 1 średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, majeranek, lubczyk, papryka słodka i ostra
  • łyżka musztardy
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 – 1,5 łyżki klarowanego masła

Wykonanie:

Cukinię i pieczarki pokrój w kostkę, ząbek czosnku w drobniutką kosteczkę. Na klarowanym maśle podsmaż cukinię z czosnkiem, dodaj pieczarki i drobno posiekaną cebulę. Przypraw, duś pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.

Gdy warzywa ładnie zmiękną, a w kuchni poczujesz piękny zapach dodaj musztardę wymieszaną z jogurtem.

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.