Sos pieczarkowy z porem

Wspaniały sos o zapachu pieczarek, pora i śmietanki z dodatkiem musztardy i papryczki chili, które dodają charakteru daniu.

Taki sos pasuje doskonale do wszelkich potraw z ziemniaków a także do makaronów i ryżu z dodatkiem, np. kurczaka.

Smacznego 🙂

Składniki:

  • 1 kg pieczarek obranych / oczyszczonych
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 por
  • 2 średnie cebule
  • 3 – 4 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1/3 chili pokrojonej w drobną kosteczkę
  • 250 ml śmietanki 18% do zup i sosów
  • 250 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz, słodka papryka, lubczyk, majeranek, vegeta natur, płaska łyżeczka suszonej cebuli

Przygotowanie:

1. Na maśle przesmażam drobno pokrojoną cebulkę, następnie dodaje pokrojone w plasterki pieczarki, przyprawiam, duszę do miękkości. W połowie dodaję pokrojonego w plasterki pora, tę część białą + trochę zielonej, całkiem zielone końcówki odkładam na bok.

2. Na końcu dodaję śmietanki wraz z musztardą, trochę jeszcze duszę ciągle mieszając, by składniki się połączyły.

3. W razie potrzeby przyprawiam do smaku.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.