Sos pieczarkowy

Taki sos wspaniale komponuje się z pieczeniami mięsnymi, drobiem, wszelkimi kotletami, jarskimi czy mięsnymi. Pasuje do ziemniaków, makronów.

Dziś u mnie sos pieczarkowy, ale nieco inny niż klasyczny. Sos pieczarkowy jest z dodatkiem pora, musztardy i słodkiej śmietanki. Całość delikatnie przyprawiona lubczykiem, który wyciąga z pieczarek cały magiczny aromat.

Sos pieczarkowy smakuje na ciepło do obiadu, może być także składnikiem farszu np. do pieczonych bakłażanów, papryk czy kabaczków.

Składniki:

  • 1 kg pieczarek obranych i/lub umytych
  • 1 por, biała część
  • 250 g słodkiej śmietanki 18%
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • świeżo zmielony pieprz, vegeta natur, lubczyk, słodka i/lub ostra papryka
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Gotowe pieczarki kroję: małe na cztery, większe na szóstki lub ósemki, w zależności od wielkości.

Umytego i osuszonego pora kroję w cienkie talarki.

Na oleju podsmażam pieczarki, gdy puszczą wodę i lekko zmiękną dodaję pora. Przyprawiam, mieszam, chwilę duszę. Pieczarki mają być miękkie, ale nadal jędrne. Na koniec dodaję śmietankę i musztardę, lekko odparowuję. W razie potrzeby ponownie przyprawiam do smaku. Podaję.

 

Jedna odpowiedź do “Sos pieczarkowy”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.