Gładki uniwersalny sos, który pasuje zarówno do różnych makaronów, jak i do ryżu. Możecie użyć go samego i zrobić, np. spaghetti lub dodać do niego mięso mielone lub kawałki kurczaka, by powstało smaczne i pożywne danie takie jak zapiekanka czy gęściejsza zupa typu krem.
Moja rada: jeśli chcecie poeksperymentować usmażcie kawałki ulubionej ryby podobne np. do dania ryby po grecku i dodajcie ten sos. Aby bardziej pasował do ryby możecie dodać do niego łyżkę – dwie octu winnego. Uwierzcie mi, że ryba w takim sosie smakuje wyjątkowo.
Składniki:
- 1 puszka pomidorów 400 g
- 1 średnia cebula
- 1 płaska łyżeczka chrzanu (jeśli chcecie bardziej wyczuwalny smak chrzanu dodajcie nieco więcej)
- 2 łyżki tartego koziego sera
- 2 łyżeczki suszonych pomidorów
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy:
- płaska łyżka cukru trzcinowego, sól, pieprz, suszone: oregano, chili, czosnek, bazylia, słodka papryka, natka pietruszki
Wykonanie:
W garnuszku rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej cebulę pokrojoną w mniejszą kostkę, dodaj wszystkie przyprawy wraz z dwoma łyżeczkami suszonych pomidorów. Duś chwilę mieszając do połączenia składników i po to, by nic się nie przypaliło. Dzięki tej metodzie cebula nabierze pięknego ziołowego aromatu, która będzie wyczuwalna w naszym sosie.
Dodaj pomidory z puszki, łyżeczkę chrzanu oraz tarty kozi ser, wszystko dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby przypraw do smaku. Na końcu zmiksuj na gładko.
