Sos pomidorowy z fetą i chili

Bardzo aromatyczny, pomidorowy o wyczuwalnym ostrym smaku chili, słonej fety i aromatycznych ziół sos, który sprawdzi się w naszej kuchni w kilku odsłonach.

Idealny do zapiekanek, pieczonych faszerowanych warzyw, np. bakłażanów, cukinii, papryk, pomidorów, przekąsek z ciasta francuskiego, paluszków chlebowych, grzanek. Może stanowić bazę do dań z makaronów, ryżu, kasz. Jeśli zamienimy fetę na kolendrę to z takim sosem możemy łączyć z apetytem na talerzu smażoną lub pieczoną rybę i inne warzywa.
Smakuje podany zarówno na zimno jak i ciepło, w zależności do jakiego dania ma nam posłużyć.

Głównym składnikiem mojego sosu jest passata – przetarte pomidory firmy Jamar:

 

Składniki:

  • 2 szklanki passaty Jamar
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki pokruszonej fety
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka oleju z suszonych pomidorów
  • połowa chili
  • lubczyk, oregano do smaku
  • opcjonalnie: ok. 1/3 szklanki wody (gdy sos wydaje się zbyt gęsty)
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie sosu:

Na oliwie z oliwek podsmaż pokrojoną w kosteczkę chili, cebulę i czosnek.

W misce wymieszaj passatę z fetą, dodaj przesmażone z patelni i wystudzone cebulę, chili i czosnek. Dodaj resztę składników, dopraw do smaku. Gotowe, podawaj!

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.