Sos pomidorowy z pieczarkami

Sos pomidorowy z aromatycznymi pieczarkami, cebulą, czosnkiem i czarnymi oliwkami. Idealny dodatek do wszelakich makaronów, kasz czy ryżu. Aromatyczny, ziołowy, podany na gorąco z parmezanem i natką. Jeśli chcecie dodać nieco ostrości dodajcie posiekaną papryczkę chili. Posiekana w kostkę cukinia lub bakłażan też będą świetnym dodatkiem do sosu. Będzie pysznie!Zdarza się, że do sosu wsypuję 2 łyżki kukurydzy konserwowej lub zielonego groszku. Im więcej warzyw tym lepiej:)

SKŁADNIKI:

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 mały pomidor
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 pieczarki
  • garść czarnych oliwek przekrojonych na pół
  • puszka pomidorów krojonych
  • sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie, lubczyk, ostra i słodka papryka
  • opcja: posiekana ostra papryczka

PRZYGOTOWANIE:

Oliwę rozgrzewam w garnku. Cebulę i czosnek siekam drobno. Przesmażam na oliwie. Jeśli korzystam to po zeszkleniu się cebuli wrzucam posiekaną chili.

Pieczarki i pomidora myję, pieczarki dodatkowo obieram, siekam w kostkę. Wrzucam do cebuli i czosnku, mieszam, przyprawiam. Gotuję kilka minut, często mieszam. Na koniec dodaję pomidory z puszki. Gotuję jeszcze chwilę, w razie potrzeby doprawiam do smaku.

Podaję z makaronem, serem i natką. Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.