Sos pomidorowy

Do przekąsek imprezowych niezbędny! Pyszny dodatek do dań z makaronu lub po prostu kiedy mamy ochotę (szczególnie zimą) a w sklepach pomidory już nie są takie same jak latem czy wiosną, co za tym idzie nie cieszą już smakiem. Warto mieć kilka słoiczków w domu.

Wbrew pozorom szybkie wykonanie cieszy i smakuje. A składniki takie proste: pomidory, cebula, czosnek, kilka przypraw i sos gotowy. Smakuje zdecydowanie lepiej niż ten ze sklepowej półki. Do tego zajmuje nam chwilę, z tej chwili możemy być dumni. Przez ten czas spokojnie można zająć się zupełnie czymś innym, pamiętając by od czasu do czasu pomieszać nasz sos. A gdy poczujemy aromat pomidorów z ziołami szykujmy słoiki! (lub talerze z makaronem, w zależności ile robimy sosu i na co chcemy go przeznaczyć).

Dowolnie przyprawcie po swojemu, w zależności jakie smaki lubicie. Proporcje też zwiększajcie po równi dla każdego produktu.

Smacznego i miłego dnia!

Składniki:

  • 2 kg pomidorów
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy do smaku wedle uznania: bazylia, sól, pieprz, oregano
  • 2 łyżeczki cukru, szczypta gałki muszkatołowej
  • olej rzepakowy / oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  • pomidory sparz, obierz ze skóry, pokrój w kosteczkę
  • cebule i czosnek drobno posiekaj, posól cebulę i odstaw na 3 minuty, cebulka zmięknie,
  • na patelni rozgrzej olej, przesmaż na nim cebulę z czosnkiem, gdy cebula lekko się zeszkli dodaj pomidory i lekko przypraw, duś całość do momentu kiedy pomidory rozlecą się a w kuchni uniesie się piękny aromatyczny zapach
  • jeśli chcesz możesz zmiksować całość i doprawić w razie czego do smaku “po swojemu”, możesz także zostawić sos taki jaki powstał, będą wyczuwalne delikatne cząstki pomidorów,
  • nakładaj do wyparzonych i osuszonych słoiczków, układaj do góry dnem, dodatkowo możesz zapasteryzować przez 10-15 minut w nagrzanym piekarniku bez termoobiegu przy temp. 160C.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.