Sos pomidorowy

Sos pomidorowy możecie przygotować przez cały rok, z łatwo dostępnych składników, jednak latem ze słodkich i aromatycznych pomidorów jest najlepszy! Na szybko polecam przecier pomidorowy lub pomidory z puszki. Można wymieszać przecier lub pomidory z puszki z koncentratem. Jeśli chodzi o pomidory świeże to polecam także koktajlowe, są w sezonie słodkie i pyszne, wystarczy wtedy tylko sól, pieprz i oregano.

Pyszny i aromatyczny sos pomidorowy ze świeżych pomidorów to propozycja obowiązkowa przy wyborze np. domowej pizzy czy zapiekanek na obiad/kolację. Dobrze przyprawiony sos jest idealnym dodatkiem nie tylko do pizzy, także zapiekanek, grzanek wszelakich, calzone, przystawek z ciasta francuskiego czy grissini. Polecam pyszny i prosty sos pomidorowy ze świeżych pomidorów. Wpis, oprócz przepisu zawiera kilka ciekawych porad.

Do domowego sosu pomidorowego można dodać 1 posiekaną cebulę, szczyptę cynamonu, zrezygnować z niektórych ziół. Ważne, by sos – jeśli jest robiony ze świeżych pomidorów – dobrze zmiksować, przetrzeć przez sito, odparować. Wodnisty sos będzie niepotrzebnie namaczał ciasto do pizzy.

Pomidory świeże można wcześniej sparzyć i obrać ze skórki, ja tego nie robię.

Pomidory pieczone do sosu

Swój sos przygotowuję w garnku, jednak pokrojone pomidory można (zamiast gotować) podpiec w piekarniku. W tym celu do naczynia żaroodpornego wkładam pomidory, ząbki czosnku, lekko przyprawiam i polewam oliwą. Mieszam, piekę ok. 25-30 minut w temp. 190 st. C (grzanie góra plus dół bez termoobiegu, wybieram środkową półkę piekarnika). Następnie miksuję, przecieram przez sito (lub nie) i odparowuje sos na patelni przez kilkanaście minut. Wybieram średnią moc palnika, często mieszam.

SKŁADNIKI:

  • 5 dużych pomidorów – 1250 g
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • lekko czubata łyżeczka cukru pudru
  • po płaskiej łyżeczce słodkiej papryki, oregano, bazylii
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • opcja: szczypta papryki ostrej

PRZYGOTOWANIE:

Pomidory myję, kroję na mniejsze kawałki. Obrany czosnek siekam na trzy.

W średniej wielkości garnku na 2 łyżkach oliwy smażę pomidory i czosnek. Po 30 minutach smażenia na średniej mocy palnika, gdy pomidory się rozpadną dodaję cukier i przyprawy. Mieszam i smażę jeszcze kilka minut.

Pomidory blenduję na gładko. Można je dodatkowo przetrzeć przez sito, ja tego nie robię. Sos wlewam na patelnię i smażę jeszcze kilka minut, by nadmiar soku odparował.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *