Sos tatarski

Prosty w przygotowaniu sos tatarski na bazie sosu majonezowo-jogurtowego z dodatkiem marynowanych warzyw i posiekanej świeżej natki pietruszki. To idealny dodatek do grzanek, mięs pieczonych czy wędlin. Polecam przepis na domowy i pyszny sos tatarski z konserwowymi ogórkami.

SKŁADNIKI:

  • 3 lekko czubate łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego, gęstego
  • 3 średnie ogórki konserwowe
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie i bazylia
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Ogórki konserwowe posiekaj drobno w kosteczkę. Możesz zastąpić je ogórkami kiszonymi lub marynowaną papryką lub dodać dodatkowo marynowane pieczarki. Cebulkę obierz i drobno posiekaj.

W miseczce wymieszaj starannie wszystkie składniki, zaczynając od wymieszania sosu: majonezu i jogurtu naturalnego. Możesz zrezygnować z dodatku jogurtu naturalnego i zastąpić go majonezem, jednak dzięki jogurtowi sos będzie nieco lżejszy.

Dopraw do smaku, dokładnie wymieszaj..

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.