Prosty i pyszny domowy sos tatarski na bazie majonezu i jogurtu z dodatkiem marynowanych warzyw i posiekanej świeżej natki pietruszki. To idealny dodatek do jajek ugotowanych na twardo, grzanek, mięs pieczonych, np. schabu, szynki oraz wędlin. Sos tatarski smakuje wyśmienicie podany z pieczonymi w mundurkach ziemniakami lub ziemniakami z ogniska. Do sosu możesz dodać posiekane marynowane grzyby, paprykę konserwową, kapary lub kiszone ogórki, a smak wzbogacić siekanym szczypiorkiem. Sos tatarski przygotowuję z dodatkiem musztardy i soku z cytryny, jednak możesz z tych dodatków zrezygnować. Sos tatarski na bazie domowego majonezu wychodzi najlepszy. Zapraszam po przepis na domowy i pyszny sos tatarski z konserwowymi ogórkami.
SKŁADNIKI:
- 3 lekko czubate łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego, gęstego
- 3 średnie ogórki konserwowe
- 1 mała cebula
- łyżeczka soku z cytryny
- płaska łyżeczka musztardy dijon
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Ogórki konserwowe posiekaj drobno w kosteczkę. Możesz zastąpić je ogórkami kiszonymi lub marynowaną papryką. Możesz także do sosu dodać dodatkowo marynowane pieczarki w ilości 4 sztuk.
Cebulkę obierz i drobno posiekaj.
W miseczce wymieszaj wszystkie składniki, zaczynając od wymieszania sosu: majonezu i jogurtu naturalnego. Dodaj posiekane ogórki i cebulę.
Możesz zrezygnować z dodatku jogurtu naturalnego i zastąpić go majonezem, jednak dzięki jogurtowi sos będzie nieco lżejszy. Składniki wymieszaj, dodaj łyżeczkę musztardy oraz łyżeczkę soku z cytryny. Wsyp większą szczyptę ziół prowansalskich oraz sól i pieprz. Wymieszaj.
Do sosu dodaj także dwie łyżki posiekanej natki pietruszki. Możesz zastąpić ją dwoma łyżkami szczypiorku lub wymieszać dodatkowo z łyżeczką posiekanego szczypiorku.
Sos przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku.
Smacznego.
Najlepszy jaki jadłam
Ewa
🙂👍
Przepis na Wielkanoc jak znalazł:)
Dokładnie 😉