Mam w swoim rodzinnym gronie wielu zwolenników na ten charakterystyczny zimny sos z dodatkiem marynowanych w occie warzyw.
Już zawitał wcześniej na moim blogu, ale mam w głowie kilka przepisów – w zależności jakie są przekąski, kto co lubi, urozmaicam ilości i przyprawy. Choć sporządza się go jedynie na bazie majonezu z dodatkiem drobno posiekanych warzyw marynowanych, dobrze doprawiony ziołami, ten przepis będzie z dodatkiem musztardy i – jednych z moich ulubionych – ziół.
Jest idealnym dodatkiem do jajek na twardo, potraw mięsnych, wytrawnych przekąsek z ciasta francuskiego, roladek z szynki lub serowych, także do mięsnych tortilli na ciepło lub zimno. Po prostu dopełnienie domowych imprezowych przekąsek.
Zawsze przygotowuję go do uzupełnienia innych sosów: pomidorowego i ajoli – stanowią razem trio, czasem z bonusem ajvaru jak mamy więcej gości.
Coś innego? Zamiast ogórków konserwowych dodajcie kiszone, albo marynowaną paprykę i marynowaną cebulkę.
Składniki:
- 5 łyżek z “górką” dobrego majonezu
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 5 ogórków konserwowych
- 1 mniejsza cebulka
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia
Sposób przygotowania:
- majonez mieszamy z musztardą,
- cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, tak jak ogórki, łączymy z majonezem, przyprawiamy do smaku.
Smacznego dodatku do Waszych dań 😉