SOS TYSIĄCA WYSP

Dziś pokażę Wam pyszny, prosty, domowy sos tysiąca wysp. Bez zbędnych składników, konserwantów, dodatków. Sos tysiąca wysp jest idealnym dodatkiem do zapiekanek wszelkich, domowych hot dogów, hamburgerów, przekąsek z pieczywa, grzanek, ciasta francuskiego, grissini. Do sosu tysiąca wysp dodałam drobno posiekaną czerwoną paprykę, możecie dodać jej dowolny kolor, a także marynowane warzywa, szczególnie polecam ogórki konserwowe lub oliwki. Domowy sos tysiąca wysp jest prosty i pyszny! Wykonasz go w kilka chwil.

Sos tysiąca wysp


SKŁADNIKI:

  • 7 sporych łyżek majonezu
  • 4,5 łyżek ketchupu (z lekką górką)
  • 1 czubata łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżka octu jabłkowego, winnego lub soku z cytryny
  • 1 czubata łyżeczka drobniutko posiekanej cebulki
  • 4 łyżeczki drobniutko posiekanej czerwonej papryki (lub ogórka konserwowego)
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki umieszczam w miseczce, dokładnie mieszam rózgą kuchenną do połączenia.

Sos wlewam do 2 mniejszych słoiczków, zamykam szczelnie i przechowuję do 2 tygodni w lodówce.

Smacznego 🙂

6 odpowiedzi do “SOS TYSIĄCA WYSP”

  1. Nigdy nie robiłam. Zazwyczaj kupny do zapiekanek i kanapek.
    Dziękuję za pomysł na domowy sos:) zrobimy na pewno.

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.