Dziś pokażę Wam pyszny, prosty, domowy sos tysiąca wysp. Bez zbędnych składników, konserwantów, dodatków. Sos tysiąca wysp jest idealnym dodatkiem do zapiekanek wszelkich, domowych hot dogów, hamburgerów, przekąsek z pieczywa, grzanek, ciasta francuskiego, grissini. Do sosu tysiąca wysp dodałam drobno posiekaną czerwoną paprykę, możecie dodać jej dowolny kolor, a także marynowane warzywa, szczególnie polecam ogórki konserwowe lub oliwki. Domowy sos tysiąca wysp jest prosty i pyszny! Wykonasz go w kilka chwil.
Sos tysiąca wysp
SKŁADNIKI:
- 7 sporych łyżek majonezu
- 4,5 łyżek ketchupu (z lekką górką)
- 1 czubata łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżka octu jabłkowego, winnego lub soku z cytryny
- 1 czubata łyżeczka drobniutko posiekanej cebulki
- 4 łyżeczki drobniutko posiekanej czerwonej papryki (lub ogórka konserwowego)
- sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki umieszczam w miseczce lub małym garnuszku, dokładnie mieszam rózgą kuchenną do połączenia.
Sos tysiąca wysp przyprawiam solą i pieprzem. Pieprz czarny możesz zastąpić pieprzem kolorowym lub cytrynowym.
Sos wlewam do 2 mniejszych słoiczków, zamykam szczelnie i przechowuję do 2 tygodni w lodówce.
Smacznego.
Nigdy nie robiłam. Zazwyczaj kupny do zapiekanek i kanapek.
Dziękuję za pomysł na domowy sos:) zrobimy na pewno.
Polecam spróbować 👍 Jest prosty i pyszny 🙂
Jest znakomity, po prostu pyszny 🙂
🙂👍
Nie wiedziałam że jest taki prosty:)
Czy jak chce dodać np oliwki to ile? Bo akurat mam.
Jest 🙂
Dałabym tyle samo co papryki lub ogórka – 4 łyżeczki drobno posiekanych oliwek.
On jest najlepszy jaki robiłam!! Wymiata na imprezach przy przekaskach :)))
Bardzo się cieszę 🙂👍
Ja dodaję oprócz cebuli i papryki sok z pomarańczy🙂.
Super pomysł 🙂
Sosik jest pycha, ja dałam troszkę papryki na pół z ogórkiem konserwowym. Już nie kupię w sklepie gotowego sosu, ten robiony jest najlepszy. Pozdrawiam serdecznie 😄
Super 😋👍