Sos tysiąca wysp

Dziś pokażę Wam pyszny, prosty, domowy sos tysiąca wysp. Bez zbędnych składników, konserwantów, dodatków. Sos tysiąca wysp jest idealnym dodatkiem do zapiekanek wszelkich, domowych hot dogów, hamburgerów, przekąsek z pieczywa, grzanek, ciasta francuskiego, grissini. Do sosu tysiąca wysp dodałam drobno posiekaną czerwoną paprykę, możecie dodać jej dowolny kolor, a także marynowane warzywa, szczególnie polecam ogórki konserwowe lub oliwki. Domowy sos tysiąca wysp jest prosty i pyszny! Wykonasz go w kilka chwil.

Sos tysiąca wysp


SKŁADNIKI:

  • 7 sporych łyżek majonezu
  • 4,5 łyżek ketchupu (z lekką górką)
  • 1 czubata łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżka octu jabłkowego, winnego lub soku z cytryny
  • 1 czubata łyżeczka drobniutko posiekanej cebulki
  • 4 łyżeczki drobniutko posiekanej czerwonej papryki (lub ogórka konserwowego)
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki umieszczam w miseczce lub małym garnuszku, dokładnie mieszam rózgą kuchenną do połączenia.

Sos tysiąca wysp przyprawiam solą i pieprzem. Pieprz czarny możesz zastąpić pieprzem kolorowym lub cytrynowym.

Sos wlewam do 2 mniejszych słoiczków, zamykam szczelnie i przechowuję do 2 tygodni w lodówce.

Smacznego.

12 odpowiedzi na “Sos tysiąca wysp”

  1. Nigdy nie robiłam. Zazwyczaj kupny do zapiekanek i kanapek.
    Dziękuję za pomysł na domowy sos:) zrobimy na pewno.

    1. Jest 🙂
      Dałabym tyle samo co papryki lub ogórka – 4 łyżeczki drobno posiekanych oliwek.

  2. Sosik jest pycha, ja dałam troszkę papryki na pół z ogórkiem konserwowym. Już nie kupię w sklepie gotowego sosu, ten robiony jest najlepszy. Pozdrawiam serdecznie 😄

Skomentuj Kuchnia Ani Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *