Sos tzatziki

Jedna z najpopularniejszych przystawek kuchni greckiej. Świetnie pasuje do dań z grilla, pieczonych i smażonych mięs, czy zapiekanego pieczywa.

Dzięki jogurtowi naturalnemu jest lekki, a dzięki zielonemu ogórkowi świeży i pachnie latem. Uwielbiamy go wspólnie kosztować przy grillu, gdzie wspaniale pasuje do grillowanej karkówki czy drobiu. Ostatnio wypróbowałam go do grillowanej cukinii i chleba, cudo:)

Jeśli lubicie smażone na patelni krążki warzyw, np. cukinii, bakłażana, krążków cebuli, czy papryki to podajcie je z takim sosem. Smakują wtedy ciekawiej, a sos znacznie podkreśla ich smak dodając świeżego aromatu warzywnej potrawie.

Sos grecki jest bardzo łatwy w przygotowaniu, o czym za chwilę sami się przekonacie (jeśli jeszcze go nie robiliście, a jak robiliście to wiecie 🙂 Możecie zamiast świeżego czosnku dodać sproszkowany, a zamiast koperku inne zioła.

Składniki:

  • 400 g jogurtu greckiego
  • zielony ogórek
  • 3 ząbki czosnku lub wedle uznania do smaku
  • łyżka siekanego świeżego koperku lub natki pietruszki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka octu winnego
  • sól, pieprz do smaku

Przyrządzenie:

  1. Zielonego ogórka obrać, wypestkować, zetrzeć na tarce o grubszych oczkach, odsączyć z nadmiaru wody.
  2. W miseczce wymieszać jogurt z ogórkiem, dodać oliwę, ocet winny, wyciśnięty czosnek, dodać koperek, przyprawić do smaku.
  3. Podawajcie mocno schłodzony do ulubionych mięs, warzyw, czy różnych pysznych potraw z grilla.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.