Sos Winegret na trzy sposoby

Najprostszy dressing powstaje z połączenia oliwy, pieprzu, soli i ulubionych ziół. Można dodawać sok z cytryny, ocet winny, cebulkę bądź musztardę – kwestia smaku, gustu, czy jak wolicie 🙂 albo do czego potrzebujecie.

Pokażę Wam jak przygotować trzy rodzaje prostych sosów winegret, które są świetnym dopełnieniem naszych sałatek ze świeżych warzyw. Jeden powstał z dodatkiem soku z cytryny, drugi z dodatkiem octu winnego, trzeci z dodatkiem szalotki – tak powstał gładki winegret cebulowy.

Winegret I

Składniki:

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka musztardy łagodnej
  • do smaku zmielony drobno świeży czarny pieprz

Sposób przyrządzenia:

  1. do miseczki wlewamy sok z cytryny, dodajemy sól i musztardę, mieszamy aż sól się rozpuści,
  2. dolewamy oliwę i mieszamy (najlepiej trzepaczką kuchenną) aż wszystkie składniki się ze sobą połączą, doprawiamy pieprzem.

Winegret II

Składniki:

  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 szczypta soli
  • do smaku zmielony drobno świeży czarny pieprz

Sposób przyrządzenia:

  1. do miseczki wlewamy ocet winny, dodajemy sól i mieszamy aż sól się rozpuści,
  2. dolewamy oliwę i mieszamy (najlepiej trzepaczką kuchenną) aż wszystkie składniki się ze sobą połączą, doprawiamy pieprzem.

Winegret cebulowy

 Składniki:

  • 1 posiekana szalotka
  • 2 łyżki octu winnego czerwonego
  • 5 łyżek oliwy
  • do smaku sól i pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

  1. drobno posiekaną cebulkę solimy i pieprzymy, odstawiamy na 3-4 minuty, następnie mieszamy z czerwonym octem winnym i odstawiamy na 30 minut,
  2. po tym czasie zmiksujcie z oliwą, w razie potrzeby doprawcie do smaku.

Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.