SOS WINEGRET

Sos winegret czy vinaigrette, sos do sałatek, absolutny klasyk w kuchni francuskiej, król wszelakich świeżych sałatek, dań warzywnych. Skropiona nim pizza czy foccacia smakuje dla mnie obłędnie! podobnie jak oliwą czosnkową zrobioną w domowym zaciszu. Domowy najlepszy, najprostszy sos. Klasyczna wesja to dwa składniki: oliwa i sok z cytryny lub jasny ocet, np. winny, jabłkowy. Idealnie komponuje się z warzywami i sałatami rozmaitymi, wzbogaca smak, podkreśla aromat dania. Przyprawiony delikatnie solą i świeżo zmielonym pieprzem zawsze.  Sos winegret po dodaniu kilku dodatkowych składników zyskuje wiele nowych walorów smakowych. Oto przykłady:

  • oliwa + sok z cytryny/jasny ocet + miód
  • oliwa + sok z cytryny/jasny ocet + musztarda
  • oliwa + sok z cytryny/jasny ocet  + zioła
  • oliwa + sok z cytryny/jasny ocet  + czosnek
  • oliwa + sok z cytryny/jasny ocet  + musztarda + czosnek + miód
  • oliwa + sok z cytryny/jasny ocet  + musztarda + zioła
  • oliwa + sok z cytryny/jasny ocet  + czosnek + zioła

SKŁADNIKI:

  • 100 ml oliwy extra virgin
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 4 łyżki octu winnego, jabłkowego lub soku z cytryny
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Do słoika wrzucam obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaję resztę składników, zamykam słoik i energicznie potrząsam do dokładnego wymieszania. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Sos winegret gotowy 😉

 

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.