Sos winegret, czyli super smaczny i prosty sos do sałatek. Domowy sos winegret jest najlepszy. Klasyczna wesja to dwa składniki: oliwa i sok z cytryny lub jasny ocet, np. winny, jabłkowy. Sos winegret idealnie komponuje się z warzywami i sałatami rozmaitymi, wzbogaca smak, podkreśla aromat dania. Przyprawiony delikatnie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na sos winegret.
Sos winegret po dodaniu kilku dodatkowych składników zyskuje nowy smak. Poniżej przykłady:
- oliwa + sok z cytryny/jasny ocet + miód
- oliwa + sok z cytryny/jasny ocet + musztarda
- oliwa + sok z cytryny/jasny ocet + zioła
- oliwa + sok z cytryny/jasny ocet + czosnek
- oliwa + sok z cytryny/jasny ocet + musztarda + czosnek + miód
- oliwa + sok z cytryny/jasny ocet + musztarda + zioła
- oliwa + sok z cytryny/jasny ocet + czosnek + zioła
SKŁADNIKI:
- 100 ml oliwy extra virgin
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki musztardy
- 4 łyżki octu winnego, jabłkowego lub soku z cytryny
- sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Do słoika wrzucam obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaję resztę składników, zamykam słoik i energicznie potrząsam do dokładnego wymieszania. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem.
Smacznego.
Jest pyszny! Zawsze go robię wg Pani przepisu.
Cieszę się;)
Pycha;)
😊👍