Sos winegret

Sos winegret, czyli super smaczny i prosty sos do sałatek. Domowy sos winegret jest najlepszy. Klasyczna wesja to dwa składniki: oliwa i sok z cytryny lub jasny ocet, np. winny, jabłkowy. Sos winegret idealnie komponuje się z warzywami i sałatami rozmaitymi, wzbogaca smak, podkreśla aromat dania. Przyprawiony delikatnie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na sos winegret.

Sos winegret po dodaniu kilku dodatkowych składników zyskuje nowy smak. Poniżej przykłady:

  • oliwa + sok z cytryny/jasny ocet + miód
  • oliwa + sok z cytryny/jasny ocet + musztarda
  • oliwa + sok z cytryny/jasny ocet  + zioła
  • oliwa + sok z cytryny/jasny ocet  + czosnek
  • oliwa + sok z cytryny/jasny ocet  + musztarda + czosnek + miód
  • oliwa + sok z cytryny/jasny ocet  + musztarda + zioła
  • oliwa + sok z cytryny/jasny ocet  + czosnek + zioła

SKŁADNIKI:

  • 100 ml oliwy extra virgin
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 4 łyżki octu winnego, jabłkowego lub soku z cytryny
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Do słoika wrzucam obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaję resztę składników, zamykam słoik i energicznie potrząsam do dokładnego wymieszania. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem.

Smacznego.

4 odpowiedzi na “Sos winegret”

Skomentuj Mingue Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *