SOS Z PARÓWKAMI

Dobry bulion i sos pomidorowy to dla mnie podstawa, wręcz baza do wszelakich dań z makaronem, kaszą lub ryżem. Za każdym razem, z rozmaitymi dodatkami w sosie czuć inną słodycz pomidorów, przypraw, połączeń smaków, ot! cała magia gotowania. Do sosu pomidorowego z parówkami możecie dodać kukurydzę, fasolę, groszek zielony, kapary bądź oliwki, będzie pysznie, inaczej. Kompletne danie to sos pomidorowy z parówkami podany np. z ryżem lub makaronem, posypany parmezanem, udekorowany natką, bazylią lub kolendrą, pycha! Ser dodaje dodatkowego wyjątkowego charakteru i smaku całemu daniu. Sos z dobrymi parówkami, aromatyczny, prosty i domowy poleca się na szybki obiad.

Sos z parówkami ala leczo, do makaronów, kasz, ryżu


SKŁADNIKI:

  • 4 dobre jakościowo parówki – 160 g (np. Stówki, Sokołów, 100% mięsa z szynki lub Goodvalley, parówki 100% mięsa, bez konserwantów)
  • 400 g pomidorów z puszki krojonych
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano, lubczyk, szczypta mielonej kolendry
  • opcja: szczypta wędzonej papryki
  • szczypta cukru pudru
  • 4 łyżki oliwy
  • do podania makaron krótki, ryż lub kasza
  • natka i parmezan

PRZYGOTOWANIE:

W garnku rozgrzewam oliwę. Cebulę i czosnek obieram, siekam w kostkę, przesmażam krótko na oliwie. Dodaję pokrojone w talarki parówki.

Po kilku minutach wlewam pomidory krojone z puszki oraz bulion, przyprawiam i gotuję sos w garnku kilka minut.

Sos pomidorowy z parówkami podaję z makaronem, kaszą lub ryżem, dekoruję parmezanem (lub tartym żółtym serem) i natką.

Smacznego 🙂

Zasmakuj Kuchni

4 odpowiedzi na “SOS Z PARÓWKAMI”

Skomentuj Kuchnia Ani Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *