Dobry bulion i sos pomidorowy to dla mnie podstawa, wręcz baza do wszelakich dań z makaronem, kaszą lub ryżem. Za każdym razem, z rozmaitymi dodatkami w sosie czuć inną słodycz pomidorów, przypraw, połączeń smaków, ot! cała magia gotowania. Do sosu pomidorowego z parówkami możecie dodać kukurydzę, fasolę, groszek zielony, kapary bądź oliwki, będzie pysznie, inaczej. Kompletne danie to sos pomidorowy z parówkami podany np. z ryżem lub makaronem, posypany parmezanem, udekorowany natką, bazylią lub kolendrą, pycha! Ser dodaje dodatkowego wyjątkowego charakteru i smaku całemu daniu. Sos z dobrymi parówkami, aromatyczny, prosty i domowy poleca się na szybki obiad.
Sos z parówkami ala leczo, do makaronów, kasz, ryżu
SKŁADNIKI:
- 4 dobre jakościowo parówki – 160 g (np. Stówki, Sokołów, 100% mięsa z szynki lub Goodvalley, parówki 100% mięsa, bez konserwantów)
- 400 g pomidorów z puszki krojonych
- 1/2 szklanki bulionu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano, lubczyk, szczypta mielonej kolendry
- opcja: szczypta wędzonej papryki
- szczypta cukru pudru
- 4 łyżki oliwy
- do podania makaron krótki, ryż lub kasza
- natka i parmezan
PRZYGOTOWANIE:
W garnku rozgrzewam oliwę. Cebulę i czosnek obieram, siekam w kostkę, przesmażam krótko na oliwie. Dodaję pokrojone w talarki parówki.
Po kilku minutach wlewam pomidory krojone z puszki oraz bulion, przyprawiam i gotuję sos w garnku kilka minut.
Sos pomidorowy z parówkami podaję z makaronem, kaszą lub ryżem, dekoruję parmezanem (lub tartym żółtym serem) i natką.
Smacznego 🙂
Zasmakuj Kuchni
Fajnie wuglada:) musi być smaczny.
Ciekawy przepis.
Jejku. Jakie to proste i fajne.
Proste potrawy są pyszne 🙂