SPAGHETTI AGLIO OLIO E PEPERONCINO

Jak mówią klasyka, prostota i smak zawsze wygrywa. Polecam na obiad spaghetti aglio olio e peperoncino, czyli makaron spaghetti z bardzo aromatyczną oliwą dzięki czosnku i papryczki chili oraz świeżej, posiekanej natki – uwielbiam jego smak.

Spaghetti aglio, olio e peperoncino


SKŁADNIKI:

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryczka
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 1 posiekany drobno pęczek natki
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • do posypania tarty ser – wybieram parmigiano reggiano, grana padano lub pecorino

PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotuję al dente w dużej ilości osolonej i wrzącej wody.

Czosnek obieram i drobniutko siekam w kosteczkę. Papryczkę siekam w talarki, można w drobną kosteczkę. Przygotowuję ją różnie: przekrawam ją wzdłuż i wyjmuję pestki, zostawiam trochę lub smażę z pestkami – dziś papryczka w całej okazałości.

Na głębszej patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam krążki ostrej papryczki, przesmażam chwilę, mieszam, następnie dorzucam czosnek i smażę tak razem jakąś minutę. Uważam, by czosnek się nie przypalił, nie może ściemnieć. Wrzucam połowę posiekanej natki.

W międzyczasie odcedzam na sicie makaron. Wrzucam do czosnku i papryczki na patelni, mieszam dobrze. Układam makaron na talerze, posypuję tartym serem i posypuje resztą świeżej natki. Podaję od razu.

Smacznego 😉

2 odpowiedzi do “SPAGHETTI AGLIO OLIO E PEPERONCINO”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.