Spaghetti bolognese

Przepis, który zrobiłam z bloga Kwestia Smaku, zrezygnowałam jedynie z mleka. Makaron, który zawsze sprawdzi się na szybki domowy obiad. Lubimy czy to pomidorowe czy mięsne, serowe, z pesto, szpinakiem i serem. Danie syte, które nie może się nie udać 🙂

Prawdziwe bolognese powinno podawać się z tagliatelle, ale przyzwyczailiśmy się do podawania go najczęściej z makaronem spaghetti. Co kto lubi. Farsz nie spływa ze spaghetti, podaję nawet z krótkim makaronem, wcinamy wtedy danie łyżką 😉

Makaron z mięsem mielonym urozmaicam często jeszcze jakimś warzywem, oprócz pomidora sprawdza się papryka, tarte pieczarki, kawałki bakłażana, talarki cukinii, nawet kukurydza, fasolka czy groszek. Danie podaję także z tagliatelle lub krótkim makaronem, tak jak lubimy. Dziś padło na makaron spaghetti. Pycha!

Spaghetti bolognese podaję (klasyk! 😉 ) z serem, natką, rukolą, nawet koperkiem.  Smacznego 🙂

Składniki:

  • 150 g boczku gotowanego lub parzonego
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki oliwy
  • 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, cielęcego lub indyczego
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 1 szklanka gorącego bulionu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka obranych pomidorów
  • makaron spaghetti (75 g / porcję)
  • do podania: tarty parmezan, coś zdrowego zielonego 😉

Przygotowanie:

  • Boczek pokroić w drobną kostkę i włożyć na dużą patelnię, wytopić na małym ogniu aż się zrumieni. Przesunąć na bok, w wytopiony tłuszcz włożyć drobno posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać drobno posiekany seler naciowy i marchewkę pokrojoną w talarki lub startą na tarce na dużych oczkach. Obsmażyć, następnie wszystko przełożyć do garnka.
  • Na patelnię wlać oliwę i obsmażyć mięso. Obsmażone mięso przełożyć do garnka z boczkiem i warzywami. Wlać wino i gotować mieszając ok. 5 minut. Dodać gorący bulion i koncentrat pomidorowy, wymieszać. Dodać pomidory z puszki, doprawić solą i pieprzem. Drewnianą łyżką rozdrobnić pomidory i wymieszać.
  • Przykryć i gotować na małym ogniu przez minimum 2 godziny, od czasu do czasu mieszając. Podawać z ugotowanym makaronem spaghetti posypując tartym parmezanem.

Smacznego;)

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.