Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara to makaron podany z sosem składającym się z jajek, pancetty i tartego sera. W przepisie wykorzystuje się do tego dania pancettę, czyli zawijany boczek lekko suszony oraz tradycyjnie ser owczy zwany pecorino lub parmezan. W tej wersji wykorzystałam drobno tarty parmezan.

Opcjonalnie możecie dodać także czosnek, cebulę lub śmietanę – takich wariacji może powstać wiele. Jedyne co dodałam od siebie to średnią cebulę.

SKŁADNIKI:

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 3 jajka
  • 150 g pancetty
  • 1 mała cebula (opcjonalnie – nie ma jej w oryginalnym przepisie)
  • 30 g tartego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • świeża natka pietruszki do posypania (opcjonalnie bazylia)

PRZYGOTOWANIE:

Jajka roztrzepcie dobrze w misce, popieprzcie świeżo zmielonym pieprzem, dodajcie tarty parmezan.

Na patelni rozgrzejcie oliwę, dodajcie pokrojoną w kostkę pancettę i smażcie mieszając aż stanie się lekko chrupiący. Po tym czasie dodajcie pokrojoną w kostkę cebulę (opcja).

Makaron ugotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. Ugotowany makaron odcedzić – tylko nie przelewajcie go zimną wodą. Następnie dodajcie go na patelnię, na której smaży się boczek (i opcjonalnie cebula). Gorący makaron polejcie roztrzepanymi jajkami, zdejmijcie patelnię z kuchenki, mieszajcie. Jajka powinny utworzyć lekki, gładki sos, natomiast nie mogą się ściąć od gorącej patelni i utworzyć jajecznicy.

Aby uzyskać dobry sos trzeba ubić jajka ze startym serem (w moim przypadku parmezanem). Dodanie jednego żółtka sprawia, że sos będzie bardziej puszysty – często zamiast tego dodawana jest śmietana.

Gotowe danie posypcie dodatkowo startym serem i natką pietruszki, oprószcie świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego.

Jedna odpowiedź do “Spaghetti carbonara”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.