Makarony z różnymi sosami to szybkie, proste i bardzo smaczne dania. Makarony można podawać z warzywami, różnymi mięsami, pomidorami, serem. To spaghetti to połączenie plasterków czosnku podsmażonych na oliwie z oliwek ze świeżym pomidorem i kwadratami mozzarelli.
Mozzarella rozpływa się w ustach, a sos dzięki jej dodaniu jest łagodny przełamany lubczykiem, ziołami prowansalskimi i cukrem trzcinowym. Musicie go wypróbować! 🙂
SKŁADNIKI:
- 3/4 paczki makaronu spaghetti
- 1 świeży duży pomidor
- puszka pomidorów krojonych
- 4 ząbki czosnku
- 1 mozzarella 125 g
- sól, pieprz, lubczyk, zioła prowansalskie wedle uznania
- łyżeczka cukru trzcinowego
- oliwa z oliwek
- świeże listki bazylii do smacznej dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Do garnuszka wlewamy kilka łyżek oliwy z oliwek, czosnek kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do rozgrzanej oliwy. Chwilę podsmażamy, dodajemy świeżego pomidora pokrojonego w mniejszą kostkę. Chwilę dusimy. Następnie dodajemy puszkę pomidorów, przyprawiamy mocno ziołami i cukrem.
Mozzarellę kroimy w kostkę. Gdy sos będzie gotowy dodajcie kostki mozzarelli. Duście z pół minuty. Nakładajcie na ugotowany makaron, udekorujcie świeżą bazylią.
Smacznego 🙂