Spaghetti pomidorowe z mozzarellą

Makarony z różnymi sosami to szybkie, proste i bardzo smaczne dania. Makarony można podawać z warzywami, różnymi mięsami, pomidorami, serem. To spaghetti to połączenie plasterków czosnku podsmażonych na oliwie z oliwek ze świeżym pomidorem i kwadratami mozzarelli.

Mozzarella rozpływa się w ustach, a sos dzięki jej dodaniu jest łagodny przełamany lubczykiem, ziołami prowansalskimi i cukrem trzcinowym. Musicie go wypróbować! 🙂

SKŁADNIKI:

  • 3/4 paczki makaronu spaghetti
  • 1 świeży duży pomidor
  • puszka pomidorów krojonych
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mozzarella 125 g
  • sól, pieprz, lubczyk, zioła prowansalskie wedle uznania
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • oliwa z oliwek
  • świeże listki bazylii do smacznej dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Do garnuszka wlewamy kilka łyżek oliwy z oliwek, czosnek kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do rozgrzanej oliwy. Chwilę podsmażamy, dodajemy świeżego pomidora pokrojonego w mniejszą kostkę. Chwilę dusimy. Następnie dodajemy puszkę pomidorów, przyprawiamy mocno ziołami i cukrem.

Mozzarellę kroimy w kostkę. Gdy sos będzie gotowy dodajcie kostki mozzarelli. Duście z pół minuty. Nakładajcie na ugotowany makaron, udekorujcie świeżą bazylią.

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.