Spaghetti pomidorowe z kiełbasą i oliwkami

Pachnące ziołowymi pomidorami z lekko chrupiącymi plasterkami kiełbasy z dodatkiem wytrawnych oliwek – czy to może nie smakować? 😉

U nas w domu uwielbiamy wszelkie dania z makaronami, pastami, ryżem. O ziemniakach nie wspomnę;)

Wszystkie są zdrowe i w zasadzie szybko się je robi.

Tak też jest z tym spaghetti – kolejnym na moim blogu;) Będę Was nimi zasypywać 🙂 w różnych wersjach, bo uwielbiam i warto się tym dzielić;) Mogłabym je jeść codziennie, raz z pomidorami, raz z serem, sosem pieczarkowym, szpinakiem. Wersji może być niezliczona ilość. A każda pyszna i w zależności kto zrobi – inna;) Niekoniecznie z mięsem, choć moi rodzice uwielbiają zawsze makaron spaghetti zjadać z – jakimkolwiek – sosem, ale mięso musi być. No więc dziś dla Was spaghetti pomidorowe z małą ilością kiełbaski, ale jednak. Za to dodałam oliwki, zdrowe;)

Mam nadzieję, że przepis Wam się spodoba i czasem zrobicie go z apetytem w domu myśląc ciepło o moim blogu 😉

Składniki:

  • 260 g makaronu spaghetti
  • 1,5 szklanki (od herbaty) passaty
  • 1 średni pomidor
  • 40 g czarnych oliwek, wydrylowanych i przekrojonych na pół
  • 65 g kiełbasy
  • 1 średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia, cząber, łyżeczka suszonych pomidorów
  • łyżka cukru pudru
  • oliwa z oliwek do podsmażenia sosu
  • kilka listków świeżej bazylii lub natki pietruszki
  • tarty ulubiony twardy ser do posypania, ja użyłam parmezanu

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż pokrojone w kostkę: kiełbasę oraz cebulę. Gdy kiełbasa będzie lekko zarumieniona a cebula zeszklona dodaj pokrojonego w kostkę pomidora i przypraw je wymienionymi wyżej przyprawami oprócz cukru pudru – ten dodamy, gdy dodamy passatę.

Podduś składniki, mieszaj, następnie dodaj passatę, oliwki przekrojone w pół oraz łyżkę cukru pudru. Mieszaj.

W osolonej wodzie ugotuj al dente makaron. Gdy będzie gotowy dodaj do sosu pomidorowego, wymieszaj dokładnie i nakładaj;)

Posyp tartym serem, udekoruj smaczną bazylią lub natką pietruszki.

Smacznego 😉

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.