Spaghetti pomidorowe z oliwkami

Obiad bezmięsny, pożywny i pięknie się prezentuje:) Sos do spaghetti jest wyjątkowy dzięki aromacie czarnych oliwek, octu winnego i cukru trzcinowego, wszystko skontrastowane smakowo. Makaron to szybki pomysł na obiad w tygodniu, polecam przepis. Spaghetti podaję z parmezanem i bazylią, roszponką lub rukolą.

SKŁADNIKI:

sos:

  • 1/2 szklanki pikantnego dobrego ketchupu
  • 1,5 szklanki passaty
  • łyżeczka sosu pikantnego chili
  • 1 duża cebula
  • 10 czarnych wydrylowanych oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, lubczyk, papryka ostra i słodka – według uznania
  • połowa opakowania makaronu spaghetti
  • parmezan do posypania
  • garść świeżej roszponki

 

PRZYGOTOWANIE:

W misce wymieszaj ketchup z passatą, dodaj pikantny sos chili i ocet winny.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek – gdy będzie bardziej płynna znaczy że jest nagrzana – wrzuć drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Przesmaż aż się ładnie zeszklą. Na końcu dodaj sos pomidorowy, przypraw cukrem i innymi przyprawami według uznania. Duś 10 minut na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Oliwki pokrój w talarki, tak by powstały kształtne kółeczka. Dodaj na końcu do sosu, wymieszaj.

Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente.

Na talerzu ułóż makaron, polej sosem, udekoruj roszponką i posyp wedle uznania tartym drobno parmezanem.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.