Połączenie pomidorów z aromatycznymi świeżymi pieczarkami, pomidorami i ziołami o wyczuwalnym posmaku delikatnego i puszystego serka śmietankowego i pora. Idealny pomysł na szybki i smaczny obiad. Kolejna seria dla miłośników makaronów – tu także możecie użyć makaronu bezglutenowego.
Jak zawsze, pomysłowo, zdrowo, szybko i ziołowo:) Jeśli lubicie makarony i macie ochotę spróbować nowego połączenia (a pomysłów jest masa na sosy do makaronów) to wypróbujcie połączenie pomidorów z ziołami, puszystym serkiem śmietankowym i porem.
Składniki (na 4 porcje):
- 500 g makaronu spaghetti
- 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
- 2 średnie pomidory
- 1 duża cebula
- 6 pieczarek
- 1/3 z dużego pora
- łyżka serka śmietankowego – użyłam puszystego serka Turek
- łyżka koncentratu pomidorowego
- przyprawy wedle uznania do smaku: sól, świeżo zmielony pieprz, lubczyk, majeranek, papryka słodka i ostra, przyprawa gyros
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- natka pietruszki / rukola / bazylia do posypania
- żółty ser tarty do posypania
Przygotowanie:
1. Świeże pomidory, cebulę oraz pieczarki pokrój w kostkę, pora w cienkie plasterki.
2. Rozgrzej w garnku oliwę z oliwek, przesmaż na niej cebulę i pora, dodaj pieczarki i świeże 2 pomidory pokrojone w kostkę.
3. Gdy warzywa zmiękną dodaj 2 puszki pomidorów, serek i koncentrat, wymieszaj, dopraw do smaku.
4. Makaron ugotuj al dente wedle przepisu na opakowaniu.
5. Ugotowany makaron odcedź i połącz z sosem.