Spaghetti pomidorowe z pieczarkami, porem i serkiem śmietankowym

Połączenie pomidorów z aromatycznymi świeżymi pieczarkami, pomidorami i ziołami o wyczuwalnym posmaku delikatnego i puszystego serka śmietankowego i pora. Idealny pomysł na szybki i smaczny obiad. Kolejna seria dla miłośników makaronów – tu także możecie użyć makaronu bezglutenowego.

Jak zawsze, pomysłowo, zdrowo, szybko i ziołowo:) Jeśli lubicie makarony i macie ochotę spróbować nowego połączenia (a pomysłów jest masa na sosy do makaronów) to wypróbujcie połączenie pomidorów z ziołami, puszystym serkiem śmietankowym i porem.

Składniki (na 4 porcje):

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
  • 2 średnie pomidory
  • 1 duża cebula
  • 6 pieczarek
  • 1/3 z dużego pora
  • łyżka serka śmietankowego – użyłam puszystego serka Turek
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • przyprawy wedle uznania do smaku: sól, świeżo zmielony pieprz, lubczyk, majeranek, papryka słodka i ostra, przyprawa gyros
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • natka pietruszki / rukola / bazylia do posypania
  • żółty ser tarty do posypania

Przygotowanie:

1. Świeże pomidory, cebulę oraz pieczarki pokrój w kostkę, pora w cienkie plasterki.

2. Rozgrzej w garnku oliwę z oliwek, przesmaż na niej cebulę i pora, dodaj pieczarki i świeże 2 pomidory pokrojone w kostkę.

3. Gdy warzywa zmiękną dodaj 2 puszki pomidorów, serek i koncentrat, wymieszaj, dopraw do smaku.

4. Makaron ugotuj al dente wedle przepisu na opakowaniu.

5. Ugotowany makaron odcedź i połącz z sosem.

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.