Kolejny obiad makaronowy z serii moich wymysłów. Bardzo fajny, ciekawy i delikatny smak sosu.
Jak zawsze pomidory, dla aromatu cebula i czosnek. Połączyłam je z pietruszką oraz żurawiną ze słoika. Kilka niespodziewanych dodatków a smak wspaniały, o wiele bardziej inny niż nasze tradycyjne spaghetti pomidorowe. I dobrze 😉
Do spaghetti pomidorowego z pietruszką i żurawiną dodałam: tarty ser i siekaną świeżą natkę pietruszki. Jakby to powiedziała moja Mama – obiad pyszoooota! 🙂
Składniki:
- 300 g makaronu spaghetti
- puszka krojonych pomidorów
- 1 średnia cebula
- 1 pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 1 suszony pomidor
- łyżeczka żurawiny
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, lubczyk, łyżeczka cukru, ostra papryka
- tarty żółty ser do posypania
- mały pęczek świeżej natki pietruszki drobno posiekanej
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż na niej drobno pokrojoną cebulę, czosnek i suszony pomidor;
- pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach, dodaj do warzyw na patelni, mieszaj, przypraw;
- na końcu dodaj pomidory z puszki, dodaj łyżeczkę żurawiny, wymieszaj, chwilę duś;
- makaron ugotuj w osolonej wodzie, wyłóż na talerz, polej sosem oraz posyp serem i natką – smacznego:)
Pyszne i bardzo ładne estetycznie danie.
Smacznie tutaj☺☺