Spaghetti pomidorowe z pietruszką i żurawiną

Kolejny obiad makaronowy z serii moich wymysłów. Bardzo fajny, ciekawy i delikatny smak sosu.

Jak zawsze pomidory, dla aromatu cebula i czosnek. Połączyłam je z pietruszką oraz żurawiną ze słoika. Kilka niespodziewanych dodatków a smak wspaniały, o wiele bardziej inny niż nasze tradycyjne spaghetti pomidorowe. I dobrze 😉

Do spaghetti pomidorowego z pietruszką i żurawiną dodałam: tarty ser i siekaną świeżą natkę pietruszki. Jakby to powiedziała moja Mama – obiad pyszoooota! 🙂

Składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 średnia cebula
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 suszony pomidor
  • łyżeczka żurawiny
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, lubczyk, łyżeczka cukru, ostra papryka
  • tarty żółty ser do posypania
  • mały pęczek świeżej natki pietruszki drobno posiekanej
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  • na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż na niej drobno pokrojoną cebulę, czosnek i suszony pomidor;
  • pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach, dodaj do warzyw na patelni, mieszaj, przypraw;
  • na końcu dodaj pomidory z puszki, dodaj łyżeczkę żurawiny, wymieszaj, chwilę duś;
  • makaron ugotuj w osolonej wodzie, wyłóż na talerz, polej sosem oraz posyp serem i natką – smacznego:)

2 odpowiedzi do “Spaghetti pomidorowe z pietruszką i żurawiną”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.