Spaghetti pomidorowe z rzeżuchą

Pięknie pachnące aromatycznymi pomidorami duszonymi z suszonymi pomidorami, lubczykiem i bazylią.

Do tego tarty bursztyn i świeża – prosto z domowego ogródka – rzeżucha:) U nas w domu rzeżuchę wykorzystuje się nie tylko w święta i od święta, jest składnikiem sałatek czy dań z makaronu. Często zastępuje nam natkę pietruszki czy koperek. Jest zdrowo i pysznie! 🙂

Składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 1 świeży średni pomidor
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka krojonych pomidorów – 400 g
  • 1 suszony pomidor z zalewy
  • przyprawy:
  • sól, pieprz, lubczyk, bazylia, papryka słodka, chili, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem – wedle uznania
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • oliwa z oliwek
  • rzeżucha do posypania
  • ser bursztyn do posypania

Jak przyrządzić?

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj i podduś na niej pokrojonego w kostkę świeżego pomidora razem z drobną kostką cebuli, czosnku i suszonego pomidora.

Po kilku minutach dodaj pomidory z puszki razem z zalewą, przypraw do smaku, dodaj cukier, chwilę duś do połączenia składników.

W osolonym wrzątku ugotuj makaron. Gdy będzie gotowy dodaj do sosu pomidorowego, połącz ze sobą, posyp serem i rzeżuchą i … smacznego 🙂

Jedna odpowiedź do “Spaghetti pomidorowe z rzeżuchą”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.