Pięknie pachnące aromatycznymi pomidorami duszonymi z suszonymi pomidorami, lubczykiem i bazylią.
Do tego tarty bursztyn i świeża – prosto z domowego ogródka – rzeżucha:) U nas w domu rzeżuchę wykorzystuje się nie tylko w święta i od święta, jest składnikiem sałatek czy dań z makaronu. Często zastępuje nam natkę pietruszki czy koperek. Jest zdrowo i pysznie! 🙂
Składniki:
- 300 g makaronu spaghetti
- 1 świeży średni pomidor
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka krojonych pomidorów – 400 g
- 1 suszony pomidor z zalewy
- przyprawy:
- sól, pieprz, lubczyk, bazylia, papryka słodka, chili, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem – wedle uznania
- łyżeczka cukru trzcinowego
- oliwa z oliwek
- rzeżucha do posypania
- ser bursztyn do posypania
Jak przyrządzić?
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj i podduś na niej pokrojonego w kostkę świeżego pomidora razem z drobną kostką cebuli, czosnku i suszonego pomidora.
Po kilku minutach dodaj pomidory z puszki razem z zalewą, przypraw do smaku, dodaj cukier, chwilę duś do połączenia składników.
W osolonym wrzątku ugotuj makaron. Gdy będzie gotowy dodaj do sosu pomidorowego, połącz ze sobą, posyp serem i rzeżuchą i … smacznego 🙂
Ale apetyczne danie:))