Spaghetti pomidorowe z serem feta i pietruszką

Sos pomidorowy z fetą jest wyjątkowo aromatyczny dzięki odpowiedniemu przygotowaniu.

Najpierw szklimy cebulę na maśle dodając do niej cukier, majeranek oraz 2 płaskie łyżki słodkiej papryki. Dzięki duszeniu cebuli w przyprawach i fecie zanim doda się krojone pomidory sos zyskuje delikatny cebulowo-paprykowy smak. Będzie on wyczuwalny podczas jedzenia.

Składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti
  • puszka 400 g pomidorów krojonych
  • 2 czubate łyżki sera typu feta
  • 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
  • przyprawy:
  • sól, świeżo zmielony pieprz, płaska łyżka cukru, majeranek i suszony czosnek
  • 2 płaskie łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • garść posiekanej świeżej natki pietruszki
  • ser tarty ementaler + gouda

 

Jak przyrządzić?

W mniejszym garnku rozgrzej masło klarowane, dodaj cebulę. Gdy lekko się zeszkli przypraw solidnie przyprawami, szczególnie ziołowymi (z solą i pieprzem ostrożnie, będzie je można dodać pod koniec przygotowywania sosu). Teraz najważniejsze będzie duszenie cebuli z ziołowymi przyprawami, słodką papryką i czosnkiem.

Gdy cebula w przyprawach będzie miękka, a w kuchni uniesie się piękny aromat dodaj fetę, wszystko dobrze wymieszaj, tak by feta się ładnie rozpuściła łącząc się z cebulą. Pod koniec dodaj puszkę pomidorów i 2 łyżki wody.

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie wedle wskazówek na opakowaniu.

Na głębokim talerzu układaj makaron, polej sosem, posyp świeżo skrojoną natką pietruszki i tartym serem. Smacznego.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.