Makarony to to co moja rodzina uwielbia najbardziej! Nic dziwnego, można je podać dosłownie ze wszystkim, są proste i szybkie w przygotowaniu, szczególnie w tygodniu. Spaghetti z pomidorami w aromatycznym sosie polecają się na obiad wege.
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki passaty pomidorowej
- 2 świeże dojrzałe pomidory
- 1 większa cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 suszone pomidory
- sól, pieprz, cukier, papryka słodka i ostra, lubczyk, oregano
- do podania: makaron spaghetii, parmezan i świeża bazylia
- 3 łyżki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Gdy ładnie się połączą i zmiękną dodaj pokrojone w większą kostkę świeże pomidory, dodaj drobne kosteczki suszonych pomidorów.
Gdy składniki się połączą dodaj passatę, przypraw, duś około 10-15 minut na wolnym ogniu. W międzyczasie zagotuj al dente makaron według instrukcji na opakowaniu. Podawaj posypane serem z bazylią.
Smacznego! 🙂