Spaghetti pomidorowe

Klasyczny makaron spaghetti z sosem pomidorowym – szybkie, proste danie, które dość często serwuję w miesiącu. Obiad dla zabieganych, miłośników makaronów – zawsze ma u nas zwolenników. Aromatyczny ziołowy sos pomidorowy z chili na bazie czosnku i cebuli, coś wspaniałego, obiad łatwy i szybki, do zrobienia dla każdego. Danie podane z tartym serem i świeżą natką wymieszaną z kolendrą co dodatkowo nadaje smaku i aromatu. Zdarza się, że do sosu wrzucam posiekane oliwki, anchois lub kukurydzę, posypuję finalnie wszelakimi serami – kozim, fetą, parmezanem i posiekaną rukolą.

Spaghetti pomidorowe

SKŁADNIKI:

  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 suszone pomidory z zalewy
  • 1 pomidor lub 5 koktajlowych
  • 1/2 posiekanej chili
  • 300 g makaronu spaghetti
  • lubczyk, oregano, zioła prowansalskie, pieprz, sól, słodka papryka
  • płaska łyżeczka cukru pudru
  • oliwa
  • tarty ser (cheddar, grana padano, żółty miękki), natka i świeża kolendra posiekana do podania

PRZYGOTOWANIE:

Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oliwy. Czosnek i cebulę obieram, siekam drobno, wrzucam na rozgrzaną oliwę. Przesmażam do czasu gdy cebula się zeszkli uważając jednocześnie, by czosnek się nie przypalił. Dodaję posiekaną chili, posiekanego w drobną kostkę świeżego pomidora i suszone pomidory, mieszam, chwilę smażę.

W większym garnku zagotowuję dużą ilość wody z solą. Na wrzątek wrzucam makaron spaghetti. Gotuję minutę – dwie krócej niż na opakowaniu (makaron wrzucę na końcu do sosu, tam jeszcze dojdzie).

Na patelnię z cebulą, czosnkiem, pomidorem, chili i suszonymi pomidorami wlewam pomidory z puszki, przyprawiam. Smażę kilka minut często mieszając.

Makaron odcedzam i wrzucam do pomidorowego sosu na patelni, mieszam. Czasem makaron łączę z sosem dopiero na talerzu.

Spaghetti pomidorowe podaję z serem i natką wymieszaną z kolendrą. Dodatkowo posypuję świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Smacznego:)

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.