Spaghetti pomidorowe

Spaghetti z sosem pomidorowym to niezwykle szybkie i proste danie wege. Przygotujesz je z pomidorów z puszki lub świeżych – szczególnie latem gdy pomidory są soczyste i bardzo aromatyczne. To sos pomidorowy, ziołowy, przygotowany na bazie czosnku i cebuli z dodatkiem suszonych pomidorów. Danie, które smakuje podane z parmezanem i świeżymi ziołami. Posiekana kolendra wymieszana z natką, rukolą lub bazylią dodaje niesamowitego smaku i aromatu.. Do klasycznego sosu pomidorowego możesz dodać posiekane oliwki, kapary, anchois.. Spaghetti pomidorowe na talerzu posypiesz tartymi serami, kozim, posiekaną mozzarellą, a nawet pokruszoną fetą. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na spaghetti pomidorowe z pomidorami z puszki oraz kilka porad dodatków.

SKŁADNIKI:

  • 1 puszka pomidorów krojonych – 400 g
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 suszone pomidory z zalewy
  • 250 g makaronu spaghetti
  • sól, pieprz, lubczyk, oregano, zioła prowansalskie, słodka i ostra papryka
  • płaska łyżeczka cukru pudru
  • 3 łyżki oliwy

Do podania: tarty ser (np. parmezan, grana padano, żółty), świeże zioła: natka, bazylia, kolendra..

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę i czosnek obieram, siekam w drobną kostkę. Suszone pomidory z zalewy kroję w kostkę. Cebulę możesz zastąpić 1 kawałkiem pora – jasną częścią. Jeśli nie masz lub nie przepadasz, zrezygnuj z dodatku suszonych pomidorów.

Na 3 łyżkach oliwy przesmażam cebulę do zeszklenia. Sos możesz przygotować na patelni lub w rondelku. Po 3 minutach dodaję posiekany czosnek oraz suszone pomidory. Jeśli chcesz, w tym momencie możesz dodać posiekaną ostrą papryczkę i kilka pomidorków koktajlowych pokrojonych na cztery. Dodadzą ostrości i dodatkowego aromatu.

W większym garnku doprowadzam do wrzenia sporą ilość wody. Gdy się zagotuję solę i wrzucam 250 g makaronu spaghetti. Gotuję al dente.

Do rondelka lub na patelnię z cebulą i czosnkiem dodaję pomidory krojone z puszki, przyprawiam. Smażę kilka minut często mieszając.

Porada. Do sosu możesz dodać 1 łyżkę oleju z zalewy z suszonych pomidorów. Sos nabierze dodatkowego aromatu i smaku.

Makaron odcedzam i wrzucam do pomidorowego sosu na patelni, mieszam. Możesz także nałożyć makaron do talerzy i polać sosem.

Spaghetti pomidorowe podaję z tartym serem i posiekanymi świeżymi ziołami, np. bazylią, natką, kolendrą. Dodatkowo całe danie posypuję świeżo zmielonym pieprzem.

Jeśli chcesz urozmaicić sos pomidorowy dodaj łyżkę pasty ajvar – łagodnej lub ostrej.

Dodatki do pomidorowego spaghetti

  • kapary
  • oliwki kolorowe
  • kukurydza
  • pomidorki koktajlowe
  • papryczka chili
  • zielony groszek
  • tarta cukinia
  • papryka kolorowa
  • grillowane cząstki bakłażana.

Smacznego.

3 odpowiedzi na “Spaghetti pomidorowe”

Skomentuj Natka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.