Spaghetti z awokado i serem ricotta

Pisałam już o wspaniałościach awokado, tak więc kontynuuję kulinarną podróż z tym owocem.

Delikatny mus, który powstał na bazie awokado z serem ricotta, czosnku, natki w towarzystwie parmezanu i makaronu to oryginalne danie, na które powinniśmy sobie od czasu do czasu pozwolić. Baaardzo syte, składniki na 3-4 porcje.

Makaron możecie zastąpić innym, jeśli z jakichś przyczyn nie macie lub nie chcecie użyć spaghetti.

Smacznego 🙂

Składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 3 awokado
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g sera ricotta
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka soku z cytryny
  • tarty parmezan do posypania dania – około 2 łyżek lub do woli
  • mały pęczek świeżej natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzewam oliwę, podsmażam na niej pokrojoną drobno paprykę, gdy zmięknie dodajcie pokrojony drobno czosnek.
  2. Obrane awokado wrzućcie razem z ricottą, połową natki i łyżką soku z cytryny do blendera i zmiksujcie na gładki mus, przyprawcie solą i pieprzem do smaku.
  3. Makaron ugotujcie al dente w osolonej wodzie, odcedźcie.
  4. Do papryki na patelni dodajemy odcedzony makaron wraz z sosem z awokado, posypujemy łyżką parmezanu, mieszamy chwilę do połączenia składników i wykładamy szybko na talerze. Gotowe danie posypujemy resztą parmezanu i natką.

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.