Spaghetti z kurczakiem, pieczarkami i cukinią w sosie jogurtowo-serowym

Jeśli jesteście głodni i macie ochotę na makaronowe co nie co to polecam ten przepis.

Danie jest syte, bo z mięsem i warzywami, ale za to z jogurtem naturalnym, więc nie takie ciężkie;D (zawsze to jakieś wytłumaczenie 😉

Składniki (na 4 porcje):

  • 480 g piersi kurczaka
  • 400 g makaronu spaghetti
  • 1 cukinia
  • 1 pomidor
  • 1 średnia cebula
  • 155 g pieczarek
  • 2 suszone pomidory
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego, ja użyłam gęstego typu greckiego, Bakomy
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz, vegeta natur, słodka papryka, bazylia, lubczyk
  • ząbek czosnku
  • świeży koperek drobno posiekany
  • 1/3 szklanki wody do sosu (opcjonalnie)
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • kilka drobno posiekanej sałaty rzymskiej do smacznej dekoracji

Przygotowanie:

1. Pierś pokrój w kostkę, cukinię w cienkie plasterki, cebulę w drobną kosteczkę, pomidora i obrane pieczarki też w kosteczkę.

2. Na patelni (lub rondelku) rozgrzej oliwę, podsmaż drobno posiekany ząbek czosnku, dodaj kurczaka, przypraw, mieszaj.

3. Na innej patelni podduś do miękkości warzywa, przypraw. Gdy będą miękkie dodaj usmażone mięso, wymieszaj delikatnie. Przed końcem dodaj jogurt, parmezan i drobno posiekany koperek. W razie potrzeby dodaj 1/3 szklanki wody.

4. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, połącz z sosem na patelni, wymieszaj, posyp posiekaną sałatą, nakładaj;)

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.